Deseta obljetnica ustoličenja njegove vinske uzoritosti Vlade Bauera

Autor: V.P.

POŽEGA – Ovih dana obilježavamo i 10. godišnjicu kako je po odluci vinskih biskupa, jedan od njih, postao i vinski kardinal, prvi i za sada jedini u Hrvata. Nakon što je punih 25 godina, svake godine bez izuzetka obilazio sve značajnije vinske podrume u gradu Požegi i Požeštini, njegujući i pronoseći taj stari narodni običaj, da se o Martinju krsti mošt i pretvara u mlado vino, Vladimir Bauer je ustoličen vinskim kardinalom. Već i prije, a sada posebno kao vinski kardinal, ovaj pučki ceremonijal, više šaljivi igrokaz, kojim je proizašao iz pučke tradicije, Vladimir Bauer proširio je i izvan naših krajeva, pa se bilježe Martinjske fešte i u brodskom i gradiškom vinogorju, po Istri, Dalmaciji, a prošle godine zabilježene su i u najvećim vinorodnim krajevima u Crnoj Gori.

– To se dogodilo u listopadu 2007. godine u vinskom hramu poznatog vinara Krauthakera, uz nazočnost vinskih biskupa Dretara, Baloga, Merkasa i Sinkovića. Ja sam punih 25 godina bio vinski biskup Požeški, nakon toga sam odlukom, kao jedini u kontinuitetu i kao najstariji, nakon uspješnog djelovanja, ustoličen za vinskog kardinala. Do tada taj kontinuitet 25 godina djelovanja kao vinski biskup nije imao nitko – kaže vinski kardinal Bauer, koji je taj pučki običaj nastavio širiti i dalje ali uveo i neke novine.

– Na svakom mjestu gdje smo obavili taj ceremonijal izdajemo i Kumovnicu, graviranu drvenu ploču s podatcima o obavljenom martinjskom krštenju mošta koja ostaje kao uspomena i znak u vinskom podrumu i koju dobiva i vinski kum mladom vinu. Cijelu zbirku svih kumovnica proteklih krštenja čuva Vladimir Krauthaker u svom vinskom podrumu. Posebno velika Martinja održavaju se kod Ive Enjingija s nekoliko stotina sudionika i gostiju iz cijele Hrvatske. Nakon završetka svih martinjskih dana u studenom, jer ne možemo stići baš na Martinje kod svih, pa se to produži na cijeli mjesec, završnu feštu na koju budu pozvani svi organizatori i svi vinski kumovi, organizira sam vinski kardinal i počasti sve koji tradicionalno obilježavaju Martinje – kaže vinski kardinal Bauer koji na tu svečanost dobije i stotinjak gostiju.

– Na ovaj način provodeći ovu tradiciju mi smo poprimili jedne simpatije svih gostiju koji su dolazili na martinjsko krštenje, a uspjeli smo taj naš običaj proširiti i na druge vinske regije, posebno u jadranske destinacije, gdje su brojni hoteli ovaj ceremonijal i običaje stavili u svoju ugostiteljsku ponudu. Na taj način malo smo pripomogli i produženju sezone. Posebno velike fešte su već pet godina u Marini Frapa, u Crikvenici, Novom Vinodolskom, otoku Krku, Kaštelima, Istri, a prošle godine smo to po prvi puta prikazali u Crnoj Gori.

Njihovo oduševljenje rezultira ponovnim pozivom za Martinje mi ove godine. Inače rado se na ovim morskim destinacijama ljudi odazivaju na ova naša slavonska Martinja, pa mislim da će to sigurno postati i turistički brand – dodaje vinski kardinal Bauer, koji posebno hvali kaptolačku Udrugu vinara Vino-kap, koja je nekoliko godina na svoje Martinje pozivala vinare iz Mađarske s kojima surađuje, a sve sada vodi prema tome da će se po prvi puta i u Mađarskoj prikazati naš martinjski običaj i krštenje mošta.

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot