Delicija velikih mogućnosti za razvoj na obroncima požeških gora

Autor: D.M.

Uživanje u gljivama tartufima nije samo privilegija Istrana. Njih ima svugdje, pa i kod nas u Požeštini, samo ih treba pronaći, iskopati i uživati u njihovom okusu. To se znalo od pamtivijeka.

U bogatoj novinarskoj karijeri prije nekoliko godina sam sudjelovao u njihovom pronalaženju u hrastovim šuma Dilj gore oko Sovskog jezera u čaglinskoj općini. Psi istrenirani za njihovo pronalaženje, a dovedeni su iz Istre, s lakoćom su pronalazili crne gomolje ove skupocjene delicije.

Nedugo nakon toga, točnije u restoranu Braniteljske zadruge koji je smještena preko puta čaglinskog Željezničkog kolodvora uživao sam u tartufima. Bio je to juneći biftek serviran s naribanim gljivama koji je pripremio kuhar Darko Ružojčić. Eto,nisam mora do Istre, već do mjesta gdje šinobus je stao u Čaglinu.

Pronalazak tarufa u požeškom kraju prijavljivan je u više navrata u Stražemanu, Kutjevu i Požegi. Nažalost, bila je riječ o gljivi velikoj gomoljači koja je poput tartufa raste pod zemljom.

Može i bez pasa. Točno prije 20 godina, poduzetni Našičanin kupio je više stotina sadnica lješnjaka zaraženih micelijem tartufa iz Italije. Njih je zasadio na svojim njivama i sigurno ih bere već petnaestak godina i prodaje tim istim Italijanima. Kod nas je sve više vlasnika pasa koji šetaju svoje ljubimce. Oni bi to mogli činiti i po obroncima požeškog gorja i tražiti tartufe. Samo bi, recimo, Ministarstvo poljoprivrede trebalo uložiti određena financijska sredstva u taj projekt i bespovratnim novcem financirati dresuru ili nabavku takvih pasa.

Vjerojatno to nije jeftino, ali sigurno bi daleko manje koštalo nego stimuliranje ekološke proizvodnje oraha. Sigurno bi se posao brzo isplatio, a brojni turisti umjesto u Istru išli bi u Požeštinu uživati u tartufima.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek