DEKAN VELEUČILIŠTA U POŽEGI: Prof.dr.sc. Borislav Miličević, čelnik požeške visokoškolske ustanove, o aktivnostima i planovima VUP-a, studentskom domu, predsjedničkim izborima…

Autor: PROMO

Kontinuitet je bitan u obrazovanju, ali i politici, zato je predsjednica Grabar-Kitarović pravi izbor za Hrvatsku!

Godina 2019. bila je vrlo uspješna za Veleučilište u Požegi. Ono na što su posebno ponosni u toj visokoškolskoj ustanovi, osnovanoj 1998. godine među prvim veleučilištima u Hrvatskoj, jest ove godine dobiveno pozitivno i bezuvjetno mišljenje akreditacijskoga tijela za dobivanje dopusnice za nastavak rada, nakon završenoga postupka reakreditacije.

– Sada u miru možemo nastaviti provoditi zacrtano. Uvodimo nove studije, prateći potrebe tržišta rada. Informacijsko i programsko inženjerstvo, programski je studij kojim pratimo izazove digitalne komunikacije i sustava u STEM području,  Gastroenologija je, pak, studij kojim želimo pokriti rastuće tržište turizma, povezujući hranu i vino Požeštine u turistički proizvod – kaže dekan Miličević.

Kakva je situacija sa Studentskim domom?

– Početkom 2020. godine počinjemo s njegovim opremanjem. Objekt pokraj Gradskih bazena u Požegi upotpunio je taj prostor grada i donijet će Požegi nešto što joj je nedostajalo. Podsjećam, riječ je o projektu vrijednom gotovo 33 milijuna kuna koji će nam donijeti studentski dom sa 110 kreveta, polivalentnu sportsku dvoranu, medijateku, opremljenu zajedničku učionicu, kuhinju s restoranom za 80 osoba… Hvala svima koji su pomogli u realizaciji toga projekta, iznimno vrijednoga za studentski standard u Požegi, a posebno Vladi RH.    

To nije jedini projekt VUP-a?

– Najznačajniji trenutačno jest, ali nipošto nije jedini. U 2020. godini idemo u izradu glavnoga projekta i gradnju montažne sportske dvorane u dvorištu veleučilišta, koja će biti modularna te će se moći koristiti tijekom cijele godine. U postupku smo i registracije znanstvene ustanove, čime ćemo dobiti na prepoznatljivosti i jačanju istraživačkog kapaciteta. S tim u svezi u postupku smo pregovora za kupnju zgrade u Ulici Alojzija Stepinca u Požegi, gdje bismo kroz EU projekte uredili razvojno-istraživački centar, uz nove uredske i laboratorijske prostore. U području biotehničkih znanosti, početkom godine započinjemo i izradu dokumentacije za dogradnju Klijeti i spremišta vina u Podgorju, kao prostora za nastavnu bazu precizne poljoprivrede, umjetne inteligencije i dron tehnologije.

Vratimo se još malo na studentski dom, jeste li odlučili kako će se zvati?

– Da, to sada mogu javno reći. Studentski dom u Požegi nosit će ima prvoga hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana! Dobili smo suglasnost obitelji Tuđman. Time ćemo odati trajnu zahvalnost tom hrvatskom velikanu, vizionaru i državniku koji je bio itekako aktivan i u akademskoj zajednici.

Kada smo već kod predsjednika, a da bismo bili aktualni do kraja, kako komentirate prvi krug predsjedničkih izbora?

– Velik broj, zapravo većina glasova otišla je kandidatima desnoga centra i desnice u tom prvom krugu, a to vrlo jasno sve pokazuje, odnosno dovoljno govori samo za sebe.

Znači li to da predviđate pobjedu Kolinde Grabar-Kitarović u drugom krugu?

– Upravo tako. Iskreno mislim da je ona bolji izbor, zapravo pravi izbor za Hrvatsku. Pratio sam predsjedničin program, vidio da stavlja naglasak na kvalitetnu reformu obrazovnoga sustava, što je jako važno. Njezinim izborom, što je također vrlo važno, ne samo u politici nego i u obrazovanju, nastavlja se kontinuitet koji je jako bitan za razvoj društva i zajednice – zaključio je prof.dr.sc. Borislav Miličević.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek