“Dani sira” : U Pleternicu dolazi 15 proizvođača iz cijele Hrvatske

Autor: Požega Portal

Dani sira u PleterniciPLETERNICA – U sklopu manifestacije “Lipanj u Pleternici” ove godine će se održati i Dani sira. Bit će to u petak, 19.lipnja, a glavni organizator skupa je Mljekara BIZ uz pomoć Požeško-slavonske županije i Grada Pleternice. Inače, ovo je prvi puta da se Dani sira održavaju u Požeštini no, za proizvođače ove delicije to je već tradicija. – Organizator je zapravo Udruga Male hrvatske mljekare a Dani sira su se do sada održali već devet puta i to u raznim gradovima. Sada je evo, došao red i na Mljekaru BIZ da bude domaćin jubilarnima, desetima Danima sira – kazao je Božo Bošnjak vlasnik mljekare BIZ iz Buka.

Božo Bošnjak vlasnik mljekare BIZ iz Buka.

*Koliko udruga ima članova i što će posjetitelji moći vidjeti u petak?

-Trenutno imamo 17 članova od kojih će njih 15 izlagati svoje sireve. Jedan iz Paga i jedan iz Ludbrega su spriječeni, mada ovaj iz Ludbrega još uvijek nije siguran da li će doći ili ne. Svi mljekari će izlagati svoje polutvrde i tvrde sireve i to kravlje, ovčje i kozje. Fermentirane proizvode neće donositi zbog vrućine. Za članove udruge ovakvi skupovi su prilika da svatko predstavi svoje proizvode široj javnosti. Sirevi će biti izloženi na štandovima na prostoru kraj Slavije i posjetitelji će ih moći kušati pa stoga, pozivam građane da svakako dođu i vide što to proizvode male hrvatske mljekare. Treba reći da su sve to domaći proizvodi jer nitko od nas 17 ne uvozi mlijeko nego sireve proizvodi od domaćeg mlijeka otkupljenog u svojoj županiji.

*Obzirom da broj proizvođača muznih krava opada, uspijevate li doći do dovoljnih količina mlijeka i kako je to u slučaju Mljekare BIZ?

-Istina je da je proizvođača mlijeka sve manje ali za sada svi uspijevamo osigurati dovoljan broj kooperanata za naše mljekare. Iako, i broj nas proizvođača sira opada. U udruzi nas je nekada bilo 21. Tu ne računam male OPG.  BIZ ima 92 kooperanta od kojih dnevno prikupimo 7500 litara mlijeka, odnosno oko 2,5 milijuna litara godišnje. Od toga oko 30 posto prodajemo kao mlijeko a ostalo ide u svježe fermentirane i druge proizvode. Tvrdih sireva godišnje proizvedemo oko 20 tona a svježeg sira mnogo više.

*Čime će se Mljekara BIZ predstaviti na Danima sira?

-Kao domaćini predstavit ćemo se s kompletnom paletom sireva koje proizvodimo jer želimo svojim kupcima pokazati što imamo. Isto tako i onima koji to još nisu, neka kušaju i osjete domaću kvalitetu. Svi u našoj udruzi proizvode sireve na osnovu tradicije s područja iz kojeg dolaze. Zato bi građani trebali u petak doći u što većem broju jer će na štandovima biti sirevi iz cijele Hrvatske.

*Za vas proizvođače sira ovaj skup ima i natjecateljski karakter.

-Da, mi svake godine na Danima sira proglašavamo najbolje. Već ranije su uzorci poslani na ocjenjivanje, to su tri stručnjaka s Agronomskog fakulteta i jedan Slovenac..lista nagrađenih sireva se već zna i bit će objavljena ovdje u Pleternici. Ocjenjivalo se 42 uzorka od 16 proizvođača.

*Kakav je protokol za Dane sira i kada posjetitelji mogu doći na kušanje?

-Štandovi će biti postavljeni između 17 sati, kada je službeno otvorenje, pa do 19 sati kada se skup zatvara. Uz svaki štand će biti članovi obitelji, takav je običaj, jer sve male mljekare su zapravo obiteljska tradicija. Osim nas, iz Slavonije će biti još jedino mljekari iz Valpova i Babine Grede. Na otvorenju skupa će govoriti predsjednik udruge, gradonačelnica, župan, predstavnik Ministarstva poljoprivrede i gospodin Lucić. Nakon toga slijedi blagoslov župnika i potom će svi krenuti u obilazak štandova. Ja još jednom pozivam građane da i oni dođu u što većem broju.

Kažimo na kraju da će sudionici Dana sira, njih 40-ak, u naš kraj doći već u petak prijepodne kada će posjetiti Mljekaru BIZ i u Buku se zadržati na doručku. Sjednica Udruge je u 12 sati u Pleternici a nakon ručka je razgledavanje našeg grada. U subotu je predviđeno razgledavanje Požege i prijem kod župana.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: