Dani Matka Peića u Požegi

POŽEGA – Hrvatski slikar, književnik i povjesničar umjetnosti Matko Peić rođen je u Požegi 10. veljače 1923 godine. Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije koja nosi njegovo ime, organizirala je prigodni dvodnevni program, a danas je položen vijenac ispred njegove biste u Požegi.

Udruga Matko Peić osnovana je u svibnju 2014. godine, a broji 40-tak članova, slikara i pisaca, među kojima su, posebice kada je riječ o slikarstvu  i amateri i akademski obrazovani umjetnici. U sklopu svojih brojni aktivnosti “Peićevci” su posebno ponosni na obilježavanje rođendana svog proslavljenog sugrađanina.

-Ovo je četvrta proslava dana rođenja Matka Peića koju organizira naša udruga. Nastojat ćemo i dalje obogatiti i očuvati sjećanje na njegov rad i njegova postignuća.Nadamo se kako će nam u tome pomoći i Grad Požega te Požeško-slavonska županija kako bi ovaj program podigli na jednu još višu razinu, te u budućnosti napravili i jednu spomen-sobu u njegovu čast – rekla je tajnica udruge Melita Grgić.

 

Svečanosti polaganja vijenaca uz brojne učenike iz požeških osnovnih škola nazočio je i zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha koji je iskazao pohvale za rad udruge te podršku grada u njihovim nastojanjima.

-Za društveni život grada Požege njegove udruge puno znače. One na svojevrstan način obilježavaju značajne datume, kao što se danas prisjećamo Matka Peića, tako i nekih drugih datuma i osoba važnih za naš grad. A, Matko Peić obilježio je Požegu na mnogo načina – kao Požežanin, kao ljubitelj ovog grada ali i kroz svoje putopise, kao povjesničar umjetnosti i kao slikar. Konačno imali smo i njegovu izložbu. Naravno da se Požežani i Grad Požega ponose svojim ponajboljim sinovima pa tako i s Matkom Peićem i naravno da podupiremo udruge koje evociraju sve što rekoh, pa tkao podupiremo i Udrugu Matko Peić koja je već dala značajan obol javnom životu i identitetu našeg grada. Požega je klasični srednje europski gradić i takva bi trebala i ostati i na nama je, na svim stanovnicima da radimo u tom smjeru – rekao je zamjenik gradonačelnika Troha.

0 Comment