Dani Matka Peića u Požegi

Autor: S.P.

POŽEGA – Hrvatski slikar, književnik i povjesničar umjetnosti Matko Peić rođen je u Požegi 10. veljače 1923 godine. Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije koja nosi njegovo ime, organizirala je prigodni dvodnevni program, a danas je položen vijenac ispred njegove biste u Požegi.

Udruga Matko Peić osnovana je u svibnju 2014. godine, a broji 40-tak članova, slikara i pisaca, među kojima su, posebice kada je riječ o slikarstvu  i amateri i akademski obrazovani umjetnici. U sklopu svojih brojni aktivnosti “Peićevci” su posebno ponosni na obilježavanje rođendana svog proslavljenog sugrađanina.

-Ovo je četvrta proslava dana rođenja Matka Peića koju organizira naša udruga. Nastojat ćemo i dalje obogatiti i očuvati sjećanje na njegov rad i njegova postignuća.Nadamo se kako će nam u tome pomoći i Grad Požega te Požeško-slavonska županija kako bi ovaj program podigli na jednu još višu razinu, te u budućnosti napravili i jednu spomen-sobu u njegovu čast – rekla je tajnica udruge Melita Grgić.

 

Svečanosti polaganja vijenaca uz brojne učenike iz požeških osnovnih škola nazočio je i zamjenik požeškog gradonačelnika Ferdinand Troha koji je iskazao pohvale za rad udruge te podršku grada u njihovim nastojanjima.

-Za društveni život grada Požege njegove udruge puno znače. One na svojevrstan način obilježavaju značajne datume, kao što se danas prisjećamo Matka Peića, tako i nekih drugih datuma i osoba važnih za naš grad. A, Matko Peić obilježio je Požegu na mnogo načina – kao Požežanin, kao ljubitelj ovog grada ali i kroz svoje putopise, kao povjesničar umjetnosti i kao slikar. Konačno imali smo i njegovu izložbu. Naravno da se Požežani i Grad Požega ponose svojim ponajboljim sinovima pa tako i s Matkom Peićem i naravno da podupiremo udruge koje evociraju sve što rekoh, pa tkao podupiremo i Udrugu Matko Peić koja je već dala značajan obol javnom životu i identitetu našeg grada. Požega je klasični srednje europski gradić i takva bi trebala i ostati i na nama je, na svim stanovnicima da radimo u tom smjeru – rekao je zamjenik gradonačelnika Troha.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88