Dani Matice hrvatske – prikazan film Nade Prkačin “Macelj – Titovo stratište”

POŽEGA – U organizaciji Matice hrvatske Ogranak Požega u Dvorani sv. Terezije Avilske prikazan je film Nade Prkačin „Macelj – Titovo stratište“. Film je nastao u koprodukciji Laudata, angažiranih katolika i Udruge Macelj 1945.

Prema izjavama organizatora, Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i jugokomunističkog režima u Republici Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je oko 13 tisuća žrtava, a više od 130 jama još uvijek nije istraženo.

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i jugokomunističkog režima u Republici Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je oko 13 tisuća žrtava. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo.

U Macelju se nalaze i posmrtni ostaci 21 svećenika, franjevca i bogoslova, zajednički ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. Surovo stratište Macelj posve je nepoznato za hrvatsku javnost. Film ‘Macelj – Titovo stratište’ razotkriva upravo tu strašnu istinu.

Redateljica filma je Nada Prkačin, scenaristi Nada Prkačin i Damir Borovčak, a producenti Ksenija Abramović i dr. Stjepan Bačić.

Izvor: pozega.hr ; direktno.hr

 

0 Comment