Danci prepoznali ekološka vina Enjingi nastala od grožđa sa južnih padina Krndije

Autor: Jelenko Topić

Posredstvom dansko-hrvatske kompanije „Golden Valley Croatia“ s ciljem plasiranja hrvatskih proizvoda, ponajviše ekoloških, na tržište Europske unije, odnedavno su vina poznatog vinara Ivana Enjingija iz Hrnjevca kraj Kutjeva u ponudi kupcima u Danskoj, te susjednim skandinavskim zemljama.

Ovu poslovnu suradnju potakao je i dogovorio Kruno Kaić, umirovljeni danski gospodarstvenik hrvatskih korijena, koji je rođen i odrastao u Trenkovu.
Dancima je otpremljena prva pošiljka Enjingijevih vina i to paleta iz asortimana njegovih podruma. Imajući u vidu da ekološki proizvodi u toj i susjednim zemljama imaju dobro prođu na tržištu sigurno je da će ova kvalitetna vina naći put do kupaca.

-Plasmana vina Enjingi ide na dansko-skandinavsko tržište, gdje stalno  raste potrošnja ekoloških proizvoda, a ekološka vina se sve više traže tako da sve više vinara prelazi na eko uzgoj u cijelom svijetu, a najviše ih je u Evropi – kaže Kaić.

Prema prvim rezultatima Danski potrošači su dobro ocijenili vina spravljena od grožđa sa osunčanih južnih padina Krndije, te je krenula aktivna kampanju sa dva vina nakon čega će dodavati druge vrste. 

Zbog takve situacije na europskom i svjetskom tržištu evidentno je da se isplati prijeći na ovaj vid proizvodnje tj. ekološki pristup kako u ratarstvu i vinogradarstvu tako i u stočarstvu i povrtlarstvu.

Razmišljanja čelnih ljudi „Golden Walley Croatie“ su da se požeška dolina proglasi eko-zonom što bi proizvodima sa tog područja otvorilo nova tržišta širom svijeta.

Najavili su prenošenje danskih iskustava u razvoju ekološke proizvodnje, a stručnjaci zapadnoeuropskih zemalja  procjenjuju da je budućnost u tomu jer primjeri drugih govore da je u početku eko proizvodnje bilo malo zainteresiranih, no da se kasnije stvori  na tisuće hektara takve poljoprivrede.

Pokazatelja govore u prilog razvoju ekološke proizvodnje. Ta prodaja proizvoda u trgovinama u Europi 2015. godine je iznosila 8 posto cjelokupne prodaje, a tolika je potrošnja i u Danskoj. U Danskoj je blizu tri tisuće ekoloških poljoprivrednih gospodarstava, 705 gospodarstava imaju zemljište površine manje od stotinu hektara, a oko 20o ima između 30 i 100 hektara obradive površine.

Jedan od najpoznatijih danskih stručnjaka za pronalaženje novih tržišta Tore Hartelius, koji je poznat i po zahvatima pronalaženja rješenja za tvrtke koje su u ozbiljnim financijskim problemima, je uključen u ovu dansko-hrvatsku suradnju od koje se mnogo očekuje, a početni rezultati ohrabruju.

Foto: Arhiva, pozega.eu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88