Danas je Blagovijest, znate li što se dogodilo na taj dan?

Autor: Leon Tomić

Blagovijest se slavi 25. ožujka, a sama riječ Blagovijest po staroslavenskom porijeklu znači dobra, lijepa vijest.

Arkanđeo Gabriel navijestio je Mariji da će začeti sina po Duhu Svetom i nadjenuti mu ime Isus. Zbog začeća Marije, ova se svetkovina odnosi na oboje, pa se tako zove i Navještenje Gospodinovo gdje mislimo na Isusa, i Blagovijest gdje mislimo na Mariju.

Pri obraćanju arkanđeo Gabriel izrekao je slijedeće riječi: „Zdravo Marijo, milosti puna, Gospodin s Tobom” što je danas i početak molitve Zdravo Marijo. Na to mu je ona odgovorila :  „Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po riječi Tvojoj.” Nakon čeka je arkanđeo otišao.

Blagovijest se slavi u korizmi, čime se slavi začeće Isusa, ali u isto vrijeme i poniznost i muka koja ga čeka.

Bog je dao svojega Sina da spasi čovjeka. Prema pisanju Biblije sam opisuje svoje poslanje na zemlji: “Na meni je Duh Gospodnji, jer me pomazao. Poslao me da donesem Radosnu vijest siromasima, da navijestim oslobođenje zarobljenicima i vraćanje vida slijepcima, da oslobodim potlačene, da proglasim godinu milosti Gospodnje.”

Prema izvorima, Marijina kuća, u kojoj se i dogodilo navještenje, nalazila se u Nazaretu do kraja 13. stoljeća.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88