Danas, 13. lipnja, slavimo jednog od najomiljenijih svetaca u Katoličkoj Crkvi, sv. Antu Padovanskog

Autor: D.K.

U brojnim župama na poseban način, danas 13. lipnja, slavi se jedan od najomiljenijih svetaca u Katoličkoj Crkvi, sv. Ante Padovanski. Slavi se u crkvama odnosno župama kojima je zaštitnik i suzaštitnik posebice u franjevačkim crkvama.

On je omiljeni svetac na svim kontintinetima. Vjernicu mu se rado mole. Njegov blagdan slave kao veliku svetkovnu. Crkve i svetišta posvećena svetom Anti danas će biti ispunjana milijunima vjernika diljem svijeta.

Sv. Ante se rodio u glavnom gradu Portugala u Lisabonu 15. kolovoza 1195. godine. Kuća njegovih roditelja, Matina i Terese de Bulhoes, bijaše u blizini lisabonske katedrale. U njoj je kršten, a na krštenju su mu roditelji dali ime Fernando. U samostan kanonskih redovnika sv. Augustina ulazi s 15 godina. Nakon završenih studija zaređen je za svećenika. Kad je vidio tijela petorice franjevačkih mučenika koja su prevezena iz Maroko u Koimbru u veljački 1220., a koje on upoznao 1219. u samostanu sv. Križa, poželio je postati franjevac. Prešao u Franjevački red u Oliversu kod Koimbre sa željom da bude misionar, navjestitelj radosne vijesti u Africi. Međutim, Gospodin je odlučio drugačije. Putovi su ga odveli u Italiju. U Asizu 1221. na „kapitulu na rogožinama“ susreo se sa sv. Franjo. Zatim bio je prvi franjevac profesor svete teologije na najstarijem sveučilištu u svijetu u Bologni. Propovijedao je gorljivo Evanđelje u Francuskoj i Italiji. Obratio je mnoge. Napisao je propovijedi koje su izvrsne. Umro je u 36. godini života.

Pišu da je umro s riječima: “Vidim svoga Gospodina!“ Ni punu godini nakon njegove smrti papa Grgur IX., koji ga je nazivao „Kovčegom Svetog pisma“, proglasio ga je svetim u Spoletu 30. svibnja 1232. Još je bila živa sv. Ante majka kad je proglašen svetim. Mnogi ga nazivali za života „Svetac“, a danas ga nazivaju i „Čudotvorcem“ jer se mnoga čuda događaju po njegovu zagovoru. Papa Pio XII. proglasio ga je „crkvenim anučiteljam“ 16. siječnja 1946. godine. Zaštitnik je svih, a posebno siročadi, siromaha, trudnica, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, trgovaca staklom… Benedikt XVI. kaže kako je sv. Ante njegovao tipično obilježje franjevačke teologije: kristocentrizam. Hodočasnici iz cijelog svijeta svakodnevno u putuju u Padovu u baziliku u kojoj je pokopan. Sveti otac Pavao VI. nazvao je tu padovansku baziliku “duhovna klinika”. Mnogi se mole svetom Anti Padovanskom posebno za izgubljene stvari. Molimo se svi za osobe koje su slikovito rečeno „izgubljeni“ iz bilo kojih razloga da po zagovoru sv. Ante Padovanskog ponovno pronađu svoj životni smisao i životni put! Molimo se i za sebe da se ne „izgubimo“.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88