DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA U POŽEGI: Antifašisti se prisjetili stradanja Židova, te položili vijence

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega u povodu Dan sjećanja na žrtve holokausta upriličila je na požeškom Židovskom groblju prigodnu svečanost  čime su podsjetili na stradanja tijekom Drugog svjetskog rata kada je u Požegi dokumentima potvrđeno smrt 101 Židova, te 6 u Pleternici, 3 u Brestovcu i 2 u Ljeskovici.

Sudionike je pozdravila Kata Holjevac, predsjednica Udruge izrazivši želju da se takva stradanja nikada ne ponovo. Minutom šutnje odana im je počast.

-Židovi su podvrgavani prisilnom radu, iselili su ih iz užeg područja grada, a pohapšeno je 60 njihovih obitelji i odvedeno u logore smrti – istakao je potpredsjednik Udruge Milan Radović. Dodao je da su represije bile stalne počevši od označavanja, degradiranja i pljački, a oduzimani su im novac, zlatnina i dragocjenosti.

Tajnik Udruge antifašističkih boraca Kazimir Semunović pročitao je citate iz Dnevnika Ane Frank, te sjećanja zatvorenika na holokaust.

Vijence su položili izaslanstva ove udruge, te Gradskog odbora SDP Požege, a predsjednik Socijalističke radničke partije Vlado Bušić zapalio je lampion.

Sudionici skupa položili su kamenčiće na grobove Židova u ovom groblju.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88