Dan koji će se dugo pamtiti: Na Trgu Sv. Trojstva domovini prisegnuo 27. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju /FOTOGALERIJA/

Autor: S.P./D.K.

Pred  vrhovnim zapovjednikom Oružanih snaga Republike Hrvatske, predsjednikom RH Zoranom Milanovićem, potpredsjednikom Vlade RH i ministrom obrane Damirom Krstičevićem načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiralom Robertom Hranjem, zapovjednikom Hrvatske kopnene vojske general bojnikom Sinišom Jurkovićem te drugim visokim časnicima i dužnosnicima domovini je prisegnulo 327 ročnika, od kojih 57 žena. To je 27. naraštaj ročnika na koji su na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u požeškoj Vojarni.

Na svečanosti su između ostalih bili, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, požeški biskup msgr dr. Antun Škvorčević, zastupnik u Hrvatskom saboru i član odbora za obranu Zdravko Ronko i dr. Prisutni su bili na svečanosti i brojni članovi obitelji te prijatelji ročnika.

Mlade ročnice i ročnike prigodnim je riječima pozdravio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, a posebnu dobrodošlicu u vojnu obitelj uputio im je i resorni ministar Damir Krstičević.

-Svojom odlukom o pristupanju dragovoljnom vojnom osposobljavanju činite cijeli naš obrambeni sustav jačim, boljim i otvorenijim za nova znanja, nova iskustva izazove. Posebno mi je zadovoljstvo vidjeti vas postrojene ovdje, na Trgu Svetog Trojstva, mjestu na kojem je u siječnju 1992. godine održano prvo svečano postrojavanje i prisega pripadnika slavne 123. požeške brigade. Ponovo smo nakon 28 godina na istom mjestu. Ponosno ističem kako je ovo prva svečana prisega nakon Domovinskog rata koja se održava s našim narodom, izvan vojarne. Nema svečanijeg i prigodnijeg mjesta za hrvatskog vojnika nego među svojim narodom, jer je pobjednička hrvatska vojska nastala iz naroda, ta veza uvijek mora postojati jer nema jake vojske bez potpore hrvatskog naroda. S ovakvim aktivnostima osnažujemo odnos hrvatske vojske i naroda stvoren u Domovinskom ratu – naglasio je ministar Krstičević uz zahvalu gradu Požegi i Požeško-slavonskoj županiji na pomoći pri organizaciji i gostoprimstvu.

Posebnu čestitku ročnicima te pozdrave svima okupljenima uputio je predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Rh Zoran Milanović.

-Ročnice i ročnici, izabrali ste nešto što danas u vremenu komfora i duha u kojem svaka želja  i svaka ambicija treba biti što prije zadovoljena, u vremenu lagodnosti, bira jako mali broj ljudi. Na tome vam hvala i poštovanje, jer život vojnika i poziv vojnika je vjerojatno najteži – naglasio je predsjednik Milanović upućujući čestitku na prisezi koju su dali.

-Nadam se i vjerujem da one najteže dijelove i najteže sastavnice te prisege nikada nećete morati ispuniti i da nikada do toga neće doći. Povijest je učiteljica života – kažu da se ponavlja, jednom kao tragedija, drugi put kao farsa, ali povijest je uvijek navala nečeg novog, nečeg što oči ljudi te generacije nisu nikada vidjele, što je možda isto kao prije, ali toj generaciji je novo. I da se to ne bi ponavljalo na takav način mi u današnjem svijetu moramo biti dobronamjerni, dobrohotni, ali nikada naivni, nikada lakovjerni, nikada malodušni. Biti prisutni tamo gdje se donose odluke, braniti hrvatske interese i hrvatsku neovisnost i suverenitet i daleko od granica Hrvatske, ali prije svega ovdje u domovini i blizu domovine. Tu vam je najviše mjesto i kao predsjednik Republike ću se za to, u mjeri u kojoj mi Ustav dopušta, zalagati. Da bi vaša prisega imala što više smisla, da ne bi bilo sve na vama  i Država mora dati svoj dio. Država daje za vašu obuku, za vaše znanje, ali mora osigurati i opremu. Jer moderna vojska bez opreme bez kvalitetne i sve skuplje opreme nije prava vojska i takva vojska izlaže riziku ono najvrednije, a to su ljudi! U današnjem svijetu izazova, ali opet, koji svijet nije bio svijet izazova, i opet, tko na mom mjestu prije 40 ili 30 ili 50 godina nije govorio o svijetu izazova – međutim, današnji svijet jest svijet izazova. Nema jasnih odnosa, nema jasnih polova moći, nije nikada jasno što će se dogoditi sutra – migrantska kriza ili globalne epidemije i pandemije koji ovaj otvoreni svijet u kojem živimo čine sve manjim mjestom i izlažu sve većim opasnostima. Želim vam sve najbolje, da date sve od sebe i da vam država kojoj služite da sve ono što može i više od toga. Želim vam čvrstu volju, osobnu ambiciju, ali u interesu Hrvatske, njezinog blagostanja i dobrobiti –  poručio je predsjednik Milanović u Požegi.

Na trgu Sv. Trojstva izloženo je taktično tehničko naoružanje, koje su građani sa zanimanjem razgledali.

Foto: D. Mirković i D. Krstanović [FAG id=272726]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88