DAN GRADSKOG MUZEJA POŽEGA Priredili program za sve uzraste

Autor: D.K.

Obilježavajući dan svog osnutka 6. prosinca 1924. godine, Gradski muzej Požega pripremio je  nekoliko događanja tijekom idućeg tjedna. Uz likovne radionice za djecu različitih uzrasta i predstavljanje Muzeja u pješačkoj zoni Požege, održat će se i nekoliko zanimljivih predavanja. Bit će predstavljen i muzejski kalendar za iduću godinu na temu Rudine. Sve to je nastavak obilježavanja 95. godišnjice djelovanja muzeja, koji danas skrbi za više od 30 000 predmeta i za knjižnicu s preko 10 000 knjižnih djela.

„Obilježavanje 95. obljetnice naglasili smo i posebno dizajniranim vizualnim identitetom koje je djelo Antonia Karače iz tvrtke Radnja d.o.o. iz Zagreba. Antonio Karača dizajnirao je naš stolni kalendar za ovu godinu, a kako smo bili zadovoljni s dizajnom, angažirali smo ga da nam dizajnira i kalendar za 2020. godinu koji ćemo predstaviti u petak, 6. prosinca 2019. u 18 sati. Tema kalendara su rudinske glave, kamene konzole koje potječu s lokaliteta Rudina, benediktinske opatije Sv. Mihovila koja se prvi put spominje u pisanim izvorima 1250. godine“,  informirala je Mirela Pavičić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja Požega. Ovo je ujedno tema i jednog od dva predavanja. „Opatija sv. Mihovila Arkanđela u Rudinama – rezultati novih arheoloških istraživanja“, teme je predavanja koje će održati Petar Sekulić iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, voditelj arheoloških istraživanja na Rudini. U suradnji s Povijesnim društvom Požega priprema se drugo predavanje, na kojem će prof. Zlatko Uzelac govoriti na temu „Burna arhitektonska povijest crkve svetoga Lovre u Požegi“ . Kako je naglasio prof. Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva Požega, Uzelac će izložiti rezultate svojih dugogodišnjih istraživanja o povijesti crkve sv. Lovre, koja po složenosti i bogatstvu svojih povijesnih slojeva predstavlja jedan od najistaknutijih očuvanih srednjovjekovnih crkava u Slavoniji.

Posebno je zanimljiv program za djecu. Poziv im je uputila Ljiljana Marić, muzejska pedagoginja: „Riječ je o radionici za djecu od 3 do 6 godina koju će voditi nastavnica likovne kulture Sanja Mišić. Na radionici će tehnikom kolaža raditi božićne čestitke. Ujedno pozivamo škole da dovedu učenike na vrlo edukativnu i poučnu izložbu „Ljepota lažnog sjaja“. Akademska kiparica Tatjana Kostanjević poučit će učenike koliko smo jedinstveni  i koliko svaki crtež i svaka linija nosi svoje osobnosti, svoj ritam i vibraciju. „Umjetničko djelo mora zračiti, to bismo trebali osjetiti, a taj osjećaj razvijati. Zato je dobro da mladi ljudi obilaze muzeje, gledaju originale i da im se ukazuje na momente umjetnikove originalnosti, a ne da se umjetnost uči preko interneta“ kaže Tatjana Kostanjević, uz poziv na radionice pod nazivom „Istraga“ , koje će ona voditi.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek