Ustanova u kojoj se živjeti samo poželjeti može (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

POŽEGA – Đački dom u Požegi koji se spominje još u 1885. godine koji je djelovao uz nekadašnju Ratarnicu u kojem je bilo 16 učenika novu je zgradu dobio 1886. godine u kojoj je tada bio internat za 50 učenika koji su bili stipendisti zemaljske vlade u Zagrebu.

Povijest je zapisala kako su ti učenici tada morali imati završenu pučku školi, navršenih 16 godina i biti seljački sinovi, te se vratiti na roditeljski posjed nakon dvogodišnjeg obrazovanja.

Nakon niza godina i promjena, Đački dom je proradio ponovo u toj zgradi u sastavu tadašnjeg Centra za usmjereno obrazovanje „Zvonko Brkić“ 1987. godine, a raspadom Centra 1992. godine on postaje samostalna ustanova koja u tom obliku djeluje i danas.

Josip Matuha, ravnatelj Đačkog doma u Požegi

-Danas su domu zaposlena 22 djelatnika, a ustanova ima uvjete za smještaj 125 učenika. Učenici smješteni u domu pohađaju neku od požeških srednjih škola, a uvjeti koji su učenicima pruženi iznad svakog su standarda na čemu mogu pozavidjeti i oni domovi koji su u većim gradovima i daleko financijski stabilniji. Na raspolaganju učenici, koji imaju veoma dobre uvjete za život i rad, imaju prostor za učenje, informatički kabinet, knjižnicu, glazbenu učionicu, fitnes studio, odbojkaško igralište, stolove za stolni tenis, a koriste i sportske terene obližnjih škola. naši učenici imaju privilegiju u mnogo čemu pa tako i u izradi jelovnika zajedno s djelatnicima, a puno se ulaže i u sve ono što bi doprinijelo poboljšanju životnog standarda pa su tako nedavno nabavljeni novi kreveti i namještaj za dnevni boravak, oprema za informatički kabinet i učionicu, a uloženo je i u nove nadzorne kamere, oličeni su restoran i sobe učenika još mnogo toga drugoga je učinjeno – istakao je Josip Matuha, ravnatelj Đačkog doma u Požegi na prigodnoj svečanosti koja je upriličena povodom Dana Đačkog doma koji se inače obilježava 19.ožujka.

Uz učenike na svečanom programu bili su nazočni, zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, u županiji, dr.sc. Vesna Vlašić ravnatelji dvaju Đačkih domova iz Zagreba te Đačkog doma iz Pakraca, Osijeka i Kutine. Među uzvanicima bili su i ravnatelji svih požeških srednjoškolskih ustanova, Ekonomske, Obrtničke, Poljoprivredno-prehrambene, Glazbene i Tehničke srednje škole te Gimnazije Požega i Katoličke klasične gimnazije Požega.

-Odgajatelji i pedagoginja s učenicima održavaju radionice i predavanja kako bi što više potakli razvoj učeničkih sposobnosti, a neke od učenicima zanimljivijih radionica bile su one na kojima su izrađivani ukrasi od lišća, ukrasi od jesenjih plodova, božićni ukrasi od slanog tijesta, ukrasi od papira, vunene ovčice, ukrasi za Valentinovo, uskršnji ukrasi, slike od papira u boji. Zanimljiva su bila i predavanja o motivaciji i učenju te o slobodnom vremenu.       Učenici se mogu uključiti u različite slobodne kulturne i sportske sekcije kao što su sekcija za likovnu i primijenjenu umjetnost, glazbeno-scenska sekcija, šah, stolni tenis, nogomet, odbojka i fitnes – dodao je ravnatelj Matuha.

U domu djeluje Vijeće učenika preko kojega učenici mogu utjecati da se organizacija aktivnosti i uvjeti života maksimalno prilagode njihovim potrebama. Za vrijeme učeničkih praznika ili vikendom, kada ima slobodnih soba, dom prima goste pa su tako u njemu budu smještani izvođači Aurea festa, studenti geodezije i njihovi profesori, sudionici rukometnog kampa, biciklističkih utrka i sl.

Ove su godine u sklopu kulturno-umjetničkog programa, prema odluci ravnatelja uručene nagrade zaposlenicima i učenicima. Od zaposlenika nagrade su ove godine primili prof. Gabrijela Polak Galić i voditeljica računovodstva Anita Barišić. Od učenika po odgojnim skupinama nagrade su primili, Ana Simić, Matea Lučić Jozak, Dominik Sabo, Terezija Galić i Tena Šumski.

/Foto: D.Mirković /

 

Više iz kategorije