Đaci i turisti u Pleternici će moći ‘zaroniti’ u svijet Panonskog mora

Autor: D.K.

Opremanje Interpretacijskog centra Terra Panonica s pratećom multimedijalnom dvoranom u Pleternici bliži se kraju. Riječ je o 24,7 milijuna kuna vrijednom turističkom projektu Grada Pleternice

Opremanje Interpretacijskog centra Terra Panonica s pratećom multimedijalnom dvoranom u Pleternici bliži se kraju. Riječ je o 24,7 milijuna kuna vrijednom turističkom projektu Grada Pleternice koji s 19,6 milijuna kuna sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uzme li se u obzir i dodatnih više od 3 milijuna kuna koje je dodijelilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, jasno je da je trošak za Grad Pleternicu, s obzirom na veličinu i vrijednost projekta, izuzetno mali. Kruna projekta Projekt Terra Panonica posjetiteljima će dati uvid u prirodnu baštinu, floru i faunu koja obitava na području Požeško-slavonske županije, a vezan je za područje ekološke mreže Natura 2000, u koju je uključena i rijeka Orljava. Uz to, bit će to prvi interpretacijski centar u ovom dijelu Slavonije koji će kroz virtualnu i proširenu stvarnost posjetiteljima omogućiti da zarone u svijet nekadašnjeg Panonskog mora.

– Ovaj projekt je kruna interpretacijskog centra prirodne baštine, u okviru kojeg smo mi obnovili staru derutnu kinodvoranu i prenamijenili je u interpretacijski centar. Centar je namijenjen prvenstveno djeci, da oni kroz svoje izlete i posjete gradu Pleternicu ponešto i nauče o bogatom biljnom i životinjskom svijetu naše županije. Osim izložbe, moći će pogledati i crtani film, kazališnu predstavu na temu prirodne baštine te sudjelovati na edukativnim radionicama prilagođenim njihovoj dobi – kaže gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Projektom Terra Panonica revitalizirat će se infrastruktura za stavljanje prirodne baštine u svrhu gospodarskog razvoja. Doživjeti i osjetiti Panonsko more zasigurno će biti nezaboravno iskustvo. U izložbenom prostoru nalazi se izložba bioraznolikih biljnih i životinjskih vrsta i fosila Panonskog mora starih više od 24 milijuna godina. Na suvremen i zanimljiv način posjetitelji će putem iPada moći istražiti, ali i osvijestiti važnost prirodne baštine koja se nalazi u Pleternici i Požeško-slavonskoj županiji. Bit će organizirani višednevni kampovi u prirodi, a u skoroj budućnosti gosti će moći i prošetati poučnim stazama kako bi se upoznali s prirodnim staništima zaštićenih vrsta i provozati se turističkim vlakićem. Što se pak tiče obnovljene kino dvorane, danas Interpretacijskog centra, proteklog je tjedna nakon više od 30 godina u njoj održana projekcija filma.

Otvorenje u travnju

– Dvorana će se koristiti i za druge gradske manifestacije, s tim da je, naravno, najveći naglasak na interpretacijskom centru prirodne baštine. Vjerujemo da će zahvaljujući tom projektu u naš grad početi dolaziti i organizirane skupine posjetitelja, osobito djece iz osnovnih i srednjih škola, a i svi drugi koji žele nešto naučiti – ističe gradonačelnica.

Iako je izgradnja centra zapravo već završena, do njegova otvorenja posjetitelji će se morati strpjeti još neko vrijeme, vjerojatno do travnja, kada bi trebala završiti priprema crtića i kazališne predstave.

Izvor: lokalni.vecernji.hr

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88