Cvijeće Jakeljićevih iz Vetova krasi balkone i okućnice diljem Hrvatske: Godišnje proizvode više od 100 tisuća raznovrsnih sadnica /FOTO/

Autor: DK

Samozatajni i radišni Ljerka i Marko Jakeljić iz Vetova nisu ni sanjali da će njihova ljubav prema cvijeću i ukrasnom bilju od amaterskog prerasti u ozbiljan obiteljski posao. Za ukrašavanje vlastite okućnice, terasa i balkona proizvodili su sadnice raznovrsnog cvijeća. Koristili su plastične tunele i improvizirane plastenike. Ubrzo je proizvodnja došla do te mjere da su početkom devedesetih godina registrirali obrt za proizvodnju i prodaju cvijeća. Za ime tvrtke odnosno obrta  odabran je jedan od najljepših cvjetova,“lotus“.

Cvijeće su prvo prodavali na kućnom pragu u Požeškoj ulici u Vetovu gdje i sada to rade. Supružnike Jakeljić možemo vidjeti i na svim značajnim sajmovima i tržnicama u Požeštini, na požeškoj, pleterničkoj i kutjevačkoj tržnici.

Danas je „Lotus“ ozbiljna tvrtka koja godišnje proizvodi više od 100 tisuća raznovrsnih sadnica, a u posao su uključeni svi članovi obitelji.

Odnedavno vođenje obrta je preuzela kćerka Ivana udano Hruška. Povremeno, uglavnom u proljeće i jesen, zapošljavaju se sezonci i to su u pravilu Vetovčani. Presadnice se i nadalje prodaju na tržnicama požeškog kraja i šire, ali Jakeljićevi su zahvaljujući ozbiljnom pristupu poslu ušli i u velike trgovačke kuće i centre diljem Hrvatske.

Današnja proizvodnja se odvija u šest suvremenih plastenika na nešto više od dvije tisuće kvadratnih metara, a u proizvodnji  je stotinjak vrsta cvijeća i ukrasnog bilja. U proljeće su to presadnice za vrtove, a u jesen lončanice krizantema i rezano cvijeće za potrebe blagdana Svih svetih. Tu je i veliki broj vrsta sukulenata, takozvanih kaktusa, te dekorativnog zelenila i još mnogo mnogo mnogo toga.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije