Cvijeće Jakeljić iz Vetova za oko i dušu diljem Hrvatske /FOTOGALERIJA/

Autor: D.M.

Ivana Jakeljić Hruška vlasnica je Obrta za proizvodnju i prodaju cvijeća „Lotus“ iz Vetova. Riječ je o obrtu koja godišnje proizvodi preko 100 tisuća raznovrsnih sadnica ukrasnog bilja. Osim na tržnicama Požege i Pleternice njihovo cvijeće i ukrasno bilje može se naći i u trgovačkim centrima diljem Hrvatske. Kod njih se osim požeških opskrbljuju i cvjećari iz Slavonskog Broda, Vinkovaca i Županje. Mnogi kupci navrate i u dom Jakeljićevih u Požeškoj ulici u Vetovu gdje je proizvodnja.

U obitelji Jakeljić cvjećarstvo ima dugu tradiciju. Naime, Ivanini roditelji Ljerka i Marko su za ukrašavanje vlastite okućnice, terasa i balkona proizvodili sadnice raznovrsnog cvijeća. Početkom devedesetih godina prošlog stoljeća proizvodnja je prerasla amaterske okvire pa su registrirali obrt za proizvodnju i prodaju cvijeća. Tako se cvijeće iz vetovačkog „Lotusa“ može naći  na balkone i okućnicama u svim dijelovima Hrvatske. Današnja proizvodnja se odvija u sedam suvremenih plastenika na nešto više od dvije tisuće kvadratnih metara, a u proizvodnji  je stotinjak vrsta cvijeća i ukrasnog bilja. Bilje se proizvodi uglavnom iz sjemena i reznicama. U proljeće su to presadnice za vrtove i dekorativno zelenilo, a u jesen rezano cvijeće i lončanice krizantema za potrebe blagdana Svih svetih.

U ovoj posao su uključeni svi članovi obitelji, a povremeno, uglavnom u proljeće i jesen, zapošljavaju se sezonci i to su u pravilu Vetovčani.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88