Čuvari stare tradicije i kulturne baštine

Autor: D.K.

ŠVARGLIJADA 2GRABARJE– Kulturno umjetničko društvo Poljadija ne dozvoljava da se zaboravi kulturna baština i stari običaji, što svojim aktivnostima i manifestacijama svjedoče i potvrđuju. Tako su ove godine organizirali 2. Švarglijadu za koju žele da bude i postane tradicionalna manifstacija u ovome kraju i to svakog prvog vikenda u mjesecu veljači. Predsjenik KUD-a Poljadija Ivica Ribičić naglašava da je ovo doba godine idealno vrijeme za konzumaciju i degustaciju stare  delicije što potvrđuje i Vjenceslav Hruška, poznati proizvođač slavonskih tradicionalnih proizvoda iz Bjeliševca, ujedno i predsjednik povjerenstva za ocjenu najboljeg proizvoda. Gospodin Hruška naglašava da je “Švargl” veoma zahtjevan proizvod kojemu se pri proizvodnji treba posvetiti velika pozornost u njegovoj pripremi i sušenju. Piprema se od kuhanog mesa, srceta, jezika, kožaca i slanine koje bi se nakon kuhanja trebalo u najvećem postotku rezati a jednim veoma manjim dijelom mljeti. Od začina se stavlja, biber, sol, paprika i malo češnjaka. Puni se u želudce koji se trebaju nakon punjenja dobro stisnuti kako bi suvišna tekućina bila otklonjena te kao takav proizvod mogao ići na sušenje. Nadalje naš sugovornik naglašava da sušenje i dimljenje treba biti na kvalitetnijem drvetu poput bukovine ili grabovine. Slušajući način pripreme i dovođenja proizvoda do finalizacije i moguće konzumacije dolazimo do spoznaje da se šampion na 2. švarglijadi pridržavao svih navedenih uputa. Pobjedu je odnio i Zlatnu plaketu dobio Danko Mjertan iz Požege, inače sin ovdašnjeg kraja, kojemu se rado vraća i svojih se mlađih dana iz tog mjesta prisjeća. Bilo je ukupno 13 uzoraka, koje je povjerenstvo trebalo ocijeniti, od kojih svaki za sebe ima svoje kvalitete i specifičnosti ali se moralo odlučiti za onaj uzorak i onaj proizvod koji je zadovoljio najstrože kriterije i koji je dobio najviše bodova. Na povjerenstvu nije bilo samo da ocjenjuje kvalitetu degustiranog proizvoda. Daljnja zadaća je bila odabrati najljepši stol koji je uređen na najdomaćinskiji način. Budnim okom članova povjerenstva razmatrao se svaki detalj i svaka specifičnost koja podsjeća na davna vremena kako se nekad spravljalo, kuhalo i pred goste ono “najlipše” stavljalo. Tako je titulu najljepšeg i najtradicionalnije uređenog stola odnijela obitelj Marenjak iz Grabarja a posebnu pohvalu za isto tako uređeni stol dobila je obitelj Starčević iz Lakušije.

Za ovako prelijepu zabavu i ugodno druženje treba zahvaliti Ivici Ribičiću, predsjeniku KUD-a Poljadija, koji ne krije još neke manifestacije koje misli ostvariti kako se stara tradicija i kulturna baština ne bi zaboravila.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot