Crkveni zbor mladih Gaudium: Slavimo Gospodina pjevanjem i sviranjem

Autor: D.K.

Crkveni zbor kutjevačke župe mladih “Gaudium” osnovan je 22. studenog 2019. godine na blagdan svete Cecilije, zaštitnice glazbe i glazbenika. Za osnivanje zbora, njegovo ime i logo najzaslužniji je bivši kapelan kutjevačke župe, velečasni Dejan Ilić. Gaudium je latinska riječ koja u prijevodu znači radost, a upravo je to ono što je ovaj zbor donio misnim slavljima u našoj župi. 

Nova dimenzija misnih slavlja za župljane

Na radost svih župljana, zbor mladih Gaudium počeo je svirati na euharistijskim klanjanjima subotom navečer. Moderna duhovna glazba bila je pravo duhovno osvježenje svim vjernicima:

-Radost je bio logičan izbor imena jer se zbor pojavio kao osvježenje u župi. Svi župljani s radošću su nas prihvatili i podržali – komentira voditeljica zbora, Kristina Ašenbrener.

Velečasni Dejan Ilić u kratkom je razdoblju postigao stabilnost zbora i od početka im je bio velika motivacija. Najveće zahvale upućuju upravo njemu koji objašnjava:

-S njima se dogodilo nešto prelijepo – mladi župe Kutjevo htjeli su učiniti nešto za svoju župu, a ponajprije za Gospodina jer, pjevajući i svirajući, oni najprije služe Njemu.

Jedan od članova zbora, Ivan Miškić, iznio je svoj doživljaj osnivanja crkvenog zbora mladih:

-U zboru sam radi toga jer svojim sviranjem mogu uveličavati sveta misna slavlja i druge svečanosti u svojoj župi. Volim i naše probe jer nikada nisu monotone, a i svi se međusobno lijepo družimo – kaže Ivan za kutjevački.hr.

Zbor se širi i traži nove članove

Gaudium su u početku činila samo četiri člana, ali upornost je rezultirala novim zainteresiranim mladim ljudima koji su se odazvali. Trenutno ih je deset, a uskoro očekuju i nove članove. Nadaju se da će ih s vremenom biti puno više.

-Najveći izazovi bili su u samim počecima dok je bilo samo nekoliko članova, međutim, uz trud i podršku tadašnjeg kapelana, ustrajnost mladih i nadasve Božju pomoć, uspjeli smo se održati. Podržao nas je i novi župnik te smo nastavili daljnji rad – komentiraju mladi članovi zbora. 

Srećom, u zbor su se učlanili mladi koji znaju svirati različite instrumente, tako da je Gaudium instrumentalno bogat zbor koji, uz kvalitetne svirače, ima i prekrasne glasove koji ga čine kompletnim.

Članovi zbora su: Tamara Stipić – klavir, Ivan Miškić – brač i udaraljke, Danijel Šestak – flauta, Tomislav Križanović – klarinet, Ljubica Marković i Leona Zorić – gitara, Petra Marković – zvečke, Iva Grgić, Vana Bandalo i Kristina Ašenbrener- vokali. 

Nisu samo župljani oni koji uživaju benefite postojanjem zbora Gaudim, nego i sami članovi doživljavaju novu dimenziju vjere i rastu kao kršćani:

-Kao članica zbora mladih, s veseljem i još većom željom nego prije, sudjelujem u slavljenju Gospodina svirajući i pjevajući svim svojim srcem. Samim pjesmama osjećam da sam bliža onoj svetosti koju osjećam na klanjanjima, misama pa čak i na probama koje imamo. Svirajući i pjevajući s ostalim članovima zbora, na kojima se također vidi radost slavljenja, dobijem drugačiji pogled na obrede i slavljenje Presvetog. Nadam se da će se naš zbor još više povećati i da ćemo s još više radosti obavljati našu dužnost kao mladi vjernici – kaže Tamara koja upotpunjuje zbor na klaviru.

Među raznim planovima krije se ideja za snimanjem vlastitog CD-a

S obzirom na činjenicu da su članovi zbora Gaudium različite dobi i s različitim obavezama, usklađivanje termina proba ponekad je i vrlo teško:

-Ispočetka je bilo i straha i treme… Hoćemo li uspjeti? Kako će to zvučati? Kako organizirati probe i uskladiti termine s obzirom na to da su članovi zbora u različitim smjenama, školama, na poslu, a većina ide i u glazbenu školu? No, Bogu hvala, sve se posložilo i sada probe imamo jednom tjedno po nekoliko sati, a po potrebi i češće – kažu članovi zbora za kutjevački.hr.  

Najveći su im vjetar u leđa župljani od kojih dobivaju velike pohvale. Budući da su ljubitelji poznatih hrvatskih izvođača duhovne glazbe, poput Emanuela, Božje pobjede i drugih, po uzoru na njih žele snimiti i vlastiti CD. Tome se nadaju u bliskoj budućnosti, a trenutno se trude dati maksimum od sebe kako bi mogli euharistijska slavlja, svadbe i druge svečanosti uveličati bez većih problema. 

-Osim sviranja na nedjeljnim misama, sviramo i na euharistijskim klanjanjima subotom navečer, a zbog sve veće zainteresiranosti za naš zbor, počinjemo svirati i na vjenčanjima. Tu izbor pjesama prepuštamo mladencima, no i sami imamo repertoar pjesama koje se najčešće izvode. S obzirom da se želimo još više razvijati i napredovati, stalno učimo i vježbamo nove pjesme, a polako uvodimo i nove instrumente – komentiraju članovi zbora Gaudium. 

Gaudium - zbor mladih

Od poznanika do prijatelja

Jedan od najvažnijih benefita sudjelovanja u zboru, osim slavljenja Boga i učenja, prijateljstva su koja mladi stječu.

-Sudjelovanjem u zboru od poznanika smo postali prijatelji, naučili smo raditi timski, a opet svatko radi ono što voli i za što je talentiran, bilo to pjevanje, sviranje nekog instrumenta ili jedno i drugo. Više smo se povezali jedni s drugima, a na taj način i sa svojom župom – priča Kristina Ašenbrener. 

Vana i Leona osvrnule su se na činjenicu da su sudjelovanjem u zboru stekle nove prijatelje.

-Super je što možemo slaviti Gospodina pjevanjem i sviranjem, to jest talentom kojim nas je On podario. Sudjelovanjem u zboru stekle smo nove prijatelje i poznanstva, a želja nam je da sve više sviramo na svetim misama i vjenčanjima jer nas to usrećuje – naglašavaju.

Ova vesela družina jako se raduje novim članovima i poziva sve mlade koji žele slaviti Boga da im se pridruže. Za kraj prenose poruku svetog Augustina: „Tko pjeva, dvostruko moli.“ 

Više iz kategorije