Čitaju li vijećnici materijale? Maknuli točku o prodaji gradskog udijela u APP-u pa u rebalansu “pogazili” sami sebe

Autor: D.K.

POŽEGA – I dok je u političkom svijetu već uobičajeno da zadnje sjednice nekog saziva prođu u ležernom tonu, u Požegi to očito nije slučaj. Naime, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Požege vijećnici su trebali odlučivati o ukupno 10 točaka dnevnog reda. Dvije su međutim, odmah, bez rasprave, skinute s dnevnog reda i to odluka o prodaji udjela Grada Požege u APP-u na temelju pisma namjere vlasnika da otkupi gradski udio koji je procijenjen na 3,7 milijuna kuna. Druga točka koja je maknuta s dnevnog reda je kupnja zemljišta u Ulici Pod gradom za izgradnju gradskog parkirališta za koje su se već ranije vijećnici pozitivno očitovali.

Zanimljivo je da su obje točke maknute na prijedlog Dragana Borevca, vijećnika za kojeg se vežu najveće polemike u zadnjih nekoliko mjeseci i koji je svojevremeno predstavljen kao budući predsjednik Gradskog vijeća Požege. Ovo međutim, i nije neočekivan potez iz redova HDZ-a jer se već danima po kuloarima prepričavao upravo ovakav scenarij.

Protiv skidanja ovih točaka s dnevnog reda su bili Miro Rašić, Blagojka Leko, Vlado Soldo, Ante Šolić i Mirjana Novaković koja se oštro usprotivila micanju točaka bez obrazloženja.

– Ove točke nisu onda trebale ni doći na dnevni red. Možda uopće ne bi prošle, ali trebalo je o tome raspraviti. Mogli smo kroz raspravu imati jasniju sliku o svemu tome, a ne ovako – smatra Novaković.

– Osam godina pratim ovo vijeće i jako smo rijetko došli u situaciju da smo u rebalansu imali 10-ak milijuna kuna viša i to sredstava za kapitalna ulaganja – prokomentirao je Ante Šolić (HDZ) iskazujući nezadovoljstvo micanjem s dnevnog reda točke o gradskim dionicama APP-a.

Puno lakše je odrađen rebalans grada Požege koji je usvojen s 12 glasova ZA dok je Miro Rašić bio suzdržan.

I to je to……aktualni saziv Gradskog vijeća Požege sastao se zadnji put. Za dva će mjeseca građani birati nove predstavnike u gradskoj vlasti, a bit će zanimljivo vidjeti tko će od sadašnjih vijećnika i naredne četiri godine odlučivati o dobrobiti građana, kako to sami političari znaju za sebe reći.

 Bio je ovo saziv koji ćemo pamtiti prije svega po nekima koji više, nažalost, nisu među nama, po vrlo mladoj čelnoj ekipi gradonačelnika i dvojice dogradonačelnika koji su sve do pred kraj ostavljali dojam suradnje na kojoj bi im pozavidjela svaka politička opcija. Bio je ovo i saziv u kojem je po prvi puta u povijesti jedna stranka imala dvojicu predsjednika Kluba vijećnika, ili je barem mislila da ima, saziv u kojem je predsjednik Gradskog vijeća sam nudio ostavku, ali su je tražili i drugi. I na kraju, bio je ovo saziv u kojem su SDP-ovci počesto napuštali vijećnicu nezadovoljni radom vladajućih. Neki će ovaj saziv pamtiti i po burnim sjednicama u kojem je ponekad komunikacija izmicala kontroli i sve je sličilo na kokošinjac. No, htjeli priznati ili ne, od 2013. godine do danas na sjednicama Gradskog vijeća raspravljalo se o prijedlozima svih političkih opcija što i nije baš bila praksa dosadašnjih godina.

No, ako pogledamo današnji tijek sjednice ostaje upitno jesu li neki od vijećnika uopće dorasli sudjelovati u radu tijela koje odlučuje o životu svojih sugrađana…..Jer, i danas su neki digli ruku za rebalans proračuna u kojem je predviđen prihod od prodaje APP-a. Istog onog APP-a o kojem nisu ni željeli raspravljati, nego su zatražili skidanje te točke s dnevnog reda!

 

Više iz kategorije