Ciljana i brza pomoć Caritasa Požeške biskupije obiteljima koje su nastradale u poplavama

Grb požeške biskupijePOŽEGA – Kako doznajemo da je pod predsjedanjem biskupa Antuna Škvorčevića u Biksupskom domu u Požegi održana 19. svibnja sjednica Upravnog vijeća Caritasa Požeške biskupije na kojoj je bio nazočan i pleternički župnik Antun Ćorković. Na početku sjednice biskup Škvorčević je kazao da je unatoč velikim potrebama poplavljenih na području Požeške biskupije u znak solidarnosti s drugim stradalnicima donesena odluka kojom se dodjeljuje 50.000,00 kuna Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije te jednako toliko Caritasu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu za nastradale u poplavi.

Važnost organiziranog prikupljanja i koordinirane raspodjele pomoći potrebnima na području Požeške biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije te susjedne Bosne i Hercegovine je iznimno velika. U tom smislu zaključeno je da  caritasovi volonteri iz pleterničke župe posjete domove na poplavljenom području u Gradcu i Ivandvoru, ponajprije samce i obitelji s brojnom djecom te utvrde njihove trenutačne potrebe u hrani da bi im Biskupijski caritas mogao ciljano i brzo pomoći. Istovremeno volonteri će napaviti popis potreba za uređenje kuća nakon što se voda iz njih povukla. Biskupijski Caritas će brojčano pojačati skupinu volontera koja u Požegi prihvaća humanitarnu pomoć od građana, pojedinih župa i drugih ustanova. Dogovoren je smještaj hrane i drugih potrepština te način na koji se one upućuju potrebnima.

Napravljen je plan za pomoć u namještaju onim obiteljima u Gradcu i Ivandvoru kojima ga je voda uništila a jednako tako i za pomaganje u ponovnoj obradi poljoprivrednih površina. Zaključeno je da se u dogovoru s lipičkim župnikom izradi jedanki plan za poplavljene domove u Lipiku. Pomoć nastradalima na području Đakovačko-osječke nadbiskupije dostavljat će se u dogovoru s tamošnjim Biskupijskim Caritasom a jednako tako i u Bosni i Hercegovini. Ispitat će se i mogućnosti pomoći nastradalima u Srbiji.

0 Comment

Send a Comment