Četvrti naraštaj koji se bavi vinogradarstvom: “Sve je krenulo od pradjeda – kao hobi”

Autor: D.K.

‘Još od malih nogu krenuo sam se baviti vinogradom, odnosno tamo sam provodio većinu svog vremena i bilo bi čudno da to na kraju nisam zavolio.’

Obitelj Leopoldović iz Mitrovca, kod Kutjeva, već je četvrti naraštaj koji se bavi vinogradarstvom. U početku sve je krenulo kao hobi, a onda su počeli živjeti od toga. Kako je sve teklo govorio nam je 20-godišnji nasljednik vinograda Gabrijel Leopoldović.

– Još od malih nogu krenuo sam se baviti vinogradom, odnosno tamo sam provodio većinu svog vremena i bilo bi čudno da to na kraju nisam zavolio. Nisam odmah radio, nakon vrtića bih se vozao s ocem i djedom, gledao sam dok su brinuli o vinogradu i zavolio sam to te sam i sam počeo brinuti i raditi na njemu. Ovaj vinograd vodimo već kroz četiri naraštaja, krenulo je od pradjeda, zatim je preuzeo djed, nakon njega moj otac, a kada on više ne bude mogao preuzeti ću ja. Pradjed i djed su uz posao vinograd obrađivali kao hobi, a moj otac je počeo to raditi profesionalno, odnosno živjeti od toga. Nadam se da će jednog dana i moja djeca, kao i njihova, vidjeti ljepote ovog posla koliko god on bio težak. – za SBplus kazao je Gabrijel Leopoldović.

Raditi u vinogradu nije nimalo lak posao jer je riječ o cjelogodišnjem poslu.

– Radimo devet hektara vinograda od kojih je 8,5 ha graševina i 0,5 ha pinot crni. Vinogradi nam se nalaze ispod Papuka, a imamo stare i mlade. Najstariji ima 35 godina, a najmlađi do godinu dana. Svake godine stari vinograd podmlađujemo. Briga o vinogradu je stvarno cjelogodišnja radi se na njemu prije berbe, a i poslije berbe. – dodao je Gabrijel.

Puno je tu posla koji se mora raditi da bi vinograd urodio plodom. Berba pretežito bude u rujnu ili listopadu, a sve ovisi o tome kakva je godina.

– Osnovni posao je rezidba, u pravilu oni bujniji trsovi se opterećuju više, a slabiji manje od uobičajenog broja pupova za uzgojni oblik. Ona se radi već u prosincu te u veljači polako dovršavamo, a služi obnavljanju loze, odnosno stvaranju novih pupova. – pojasnio nam je Gabrijel.

Unatoč velikom poslu, sve rade sami u krugu obitelji, odnosno bez pomoći rabote, osim berbe za koju im je potrebno 50-ak ljudi.

– Da budem iskren, vinograd se ne isplati raditi ako će plaćati nekoga za svaki posao. Sada ćemo vidjeti kakva će biti godina. Stukla ga je tuča, no bit će to sve dobro. Mi smo dobro prošli za razliku od nekih koji se neće oporaviti naredne dvije godine. – kazao je 20-godišnjak.

Nakon berbe grožđe prodaju, još uvijek vino ne rade, no kako nam je Gabrijel kazao planiraju otvoriti vinariju s vremenom. U svakom slučaju, jedno je kristalno jasno, on od vinograda ne odustaje jer je to nešto za što on živi.

Izvor: sbplus.hr/Petra Supan

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot