Četiri načelnika u požeško-slavonskoj policiji očekuje reizbor što bi moglo značiti smjenu!?

Autor: DK

ZAGREB / POŽEGA – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u rujnu će početi s procesom postavljanja novih kadrova na svim najvažnijim funkcijama u policiji.
Pripreme za veliku kadrovsku smjenu u MUP-u već su počele, a prema neslužbenim informacijama iz MUP-a, za manje od dva tjedna, 24. srpnja, raspisat će se interni oglas za 19 načelnika policijskih uprava, dva zamjenika glavnog ravnatelja policije te tri od četiri načelnika uprava u Ravnateljstvu policije koji imaju status pomoćnika glavnog ravnatelja, piše jutarnji.hr.

Osim ovih najviših policijskih dužnosti, interni oglas raspisat će se i za načelnike policijskih postaja po svim policijskim upravama u zemlji što podrazumijeva i one u Požeško-slavonskoj. To znači da će nove načelnike dobiti postaje u Požegi, Pakracu i Pleternici, kao i interventna jedinica, novog zapovjednika.

Glavni kadrovik ministra Božinovića navodno će biti iskusni policajac Dubravko Novak koji ima bogatu policijsku karijeru, vodio je više policijskih uprava, a 2012. godine, u mandatu SDP-ova Ranka Ostojića, s mjesta tajnika kabineta ministra bio je sklonjen u Visoku policijsku školu gdje je imenovan voditeljem projekata.

Velika kadrovska rošada koja se priprema u policiji nema veze s činjenicom da je na čelo MUP-a došao novi ministar, nego je riječ o tome da od rujna pa do kraja godine policijskim rukovoditeljima istječu mandati. Prema Zakonu o policiji, na mandat od pet godina biraju se načelnici policijskih uprava, dva zamjenika glavnog ravnatelja policije, četiri pomoćnika glavnog ravnatelja (riječ je o načelniku Uprave policije, načelniku Uprave granične policije, Uprave kriminalističke policije i Uprave za posebne poslove sigurnosti) te načelnici policijskih postaja. Slobodna radna mjesta objavljuju se u internom oglasu, dok odabir kandidata vrši povjerenstvo koje prema zakonu imenuje ministar, a ima predsjednika i četiri člana iz redova viših i nižih policijskih službenika i predstavnika sindikata, a na njihov prijedlog.

Prvi mandati načelnika policijskih uprava istječu 19. rujna, a od njih 20, na jesen će se reizabrati ili zamijeniti novima njih 19 gdje pripada i PU Požeško-slavonska.
Politika i to ona lokalna sudjeluje još u imenovanju načelnika policijskih uprava. Prije nego što se imenuje načelnik Policijske uprave, Županijska skupština o njemu daje svoje mišljenje koje nije obvezujuće. Sva ostala imenovanja su isključivo u nadležnosti policije i povjerenstva koje je imenovao ministar. Tko bi mogao dobiti potvrdu za još jedan mandat, tko bi mogao biti smijenjen, a tko promaknut, zasad je nemoguće saznati – tvrdi izvor u „Jutarnjem listu“.

Interni oglasi raspisivat će se i za rukovodeća mjesta za koje se izdaju rješenja, dakle ne popunjavaju se na mandat, nego se šefove mijenja kada mjesto postane upražnjeno. Kako nije uvijek lako naći zakonsku osnovu da se nekome uzme rješenje za pojedino radno mjesto, dosadašnji ministri izdavali su privremena rješenja kako bi ipak na važne pozicije postavljali ljude po svom ukusu. Naš sugovornik u MUP-u kaže da je jako mnogo takvih privremenih rješenja te da će se u Božinovićevu mandatu ona prevoditi u trajna.

Teško se oteti dojmu da najavljene smjene nemaju veze s promjenom vlasti na državnoj razini. Za sada nije izvjesno što je s rukovoditeljima niže razine kao što su načelnici odjela ili voditelji službi u policijskim upravama i drugi rukovodeći kadrovi. Može se očekivati da će ova „metla“ pomesti i dio tih ljudi ili će neki brzopotezno posegnuti za mirovinom jer za to mnogi od njih zbog dugogodišnjeg rada u službi i beneficiranog staža imaju zakonsko uporište.

Više iz kategorije