Četiri godine nakon katastrofalnih poplava u Pleternici krenuli radovi izgradnje nasipa: “Zbog neriješenih imovinsko-pravnih poslova radovi krenuli tek ove godine”

Autor: DK

Strašna je i sama pomisao na prizore, poplave u Pleternici, posebice one koje su 2014. godine pogodile to područje. Svi se toga nerado sjećamo, a ima onih koji su od tog dana zasukali rukave i doslovce se borili svim silama, možda i (ne)dopuštenim sredstvima, prolazeći kroz razne birokratske i druge barijere kako bi se nešto učinilo da se to više nikada ne ponovi. Mogli bi izdvojiti nekoliko osoba koje su održale brojne sastanke na tu temu i prešle tisuće kilometara kako bi “nekoga” uvjerili što je neophodno napraviti. Nećemo pogriješiti ako istaknemo gradonačelnicu Pleternice Antoniju Jozić koja je u svakom slučaju, uz druge kolege, zastupnika u Hrvatskom saboru Franju Lucića, požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića i druge, vodila najveću borbu tražeći da se poduzmu sve radnje i potrebiti nasip sagradi.

Svima je bilo jasno da je jedina mogućnost izgradnja nasipa kojim se pripremama za te radove ozbiljno pristupilo. Trebalo je više godina da do te realizacije dođe. Mnogi će kritizirati i govoriti kako se puno toga moglo i prije, ali kad se sagleda što se sve trebalo učiniti kako bi i onaj najmanji bager mogao pristupiti radovima došlo bi se do prave informacije i realnog odgovora.

Napokon se riješila dugoočekivana papirologija, izabrao izvođač radova i krenulo se s temeljitim uređenjem i izgradnjom nasipa. Radnici su na gradilištu, strojevi rade užurbano, ništa ne treba prepustiti slučaju, nasip se mora što prije dovršiti.

-Četiri godine nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile Gradac i Pleternicu krenuli su radovi izgradnje nasipa vrijedni oko 4 milijuna kuna. Izvođač radova izabran je još prošle godine no zbog neriješenih imovinsko-pravnih poslova radovi su krenuli tek ove godine. Nasip u dužini oko 3 km te širini od oko 50-ak metara trebao bi biti završen ove godine. Vjerujem da su neprospavane noći te nemir koji nas sve skupa obuzima porastom vodostaja rijeke Orljave konačno iza nas – rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice dodajući kako je izvođač radova na tim poslovima Vodoprivreda Sisak d.d.

Ne želeći ništa prepustiti slučaju gradonačelnica Jozić budnim okom prati sve radove na izgradnji nasipa, analizirajući i sve ono što bi još trebalo dodatno učiniti, a možda nije planirano. Na tu temu je gradonačelnica Jozić, u četvrtak, održala radni sastanak s direktorom Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu Davorinom Pihom uz osvrt i na završetak rekonstrukcije brane u Pleternici.

Foto: D. Krstanović i FB A.J.

Komentiraj: