Četiri Češke besede nastupile na Danu češke kulture u Bjeliševcu izvodeći plesne, folklorne, pjevačke i dramske sadržaje /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH Češka beseda Bjeliševac organizirala je u tamošnjem društvenom domu svoju tradicionalnu priredbu Dan češke kulture na kojoj su uz domaćine nastupili članovi čeških kulturnih udruga iz Daruvara, Jazvenika kraj Siska i Kaptola.

-Kultura Čeha u našoj zemlji je prepoznatljiva, kroz povijesti dva naroda su imala mnogo zajedničkih sadržaja i suradnje ne samo u oblasti kulture, a nadam se da će vaši mladi nastaviti čuvati kulturu i tradiciju Čeha – istakao je pozdravljajući skup zamjenik požeško-slavonskog župana Vedran Neferović. Pozdravne riječi ispred domaćina uputila je gostima i uzvanicima Alenka Hruška, predsjednica Češke besede u Bjeliševcu.

-Budite veseli i puni radosti jer imate što pokazati, a ova manifestacija potvrđuje dobar rad čeških manjinskih udruga u našoj zemlji – kazao je saborski zastupnik češke i slovačke manjine Vladimir Bilek.

Članovi čeških beseda iz ova četri mjesta izveli su sadržajan program predstavivši se plesnim, folklornim, pjevačkim i dramskim sadržajima tako da su nastupile njihove folklorne, mješovite, muške i ženske pjevačke skupine, zatim glazbenici, te plesne i dramske grupe.

Uz to svoje stihove čitala je pjesnikinja Mira Šulc iz Jakšića, koja je rođenjem Čehinja iz Bjeliševca.

Organizatori su sudionicima Dana češke kulture dodijelili zahvalnice za ove nastupe.

Foto: D. Mirković [FGAL id=255625]

Više iz kategorije