Četiri „Češke besede“ i kaptolački KUD „Ivo Čakalić“ predstavili pjevačke, glazbene i folklorne skupine sa češkim i slavonskim pjesmama i običajima /FOTOGALERIJA/

Prijateljsko druženje „Kaptol 2019.“  tradicionalno je u dvorani kaptolačkog Vatrogasnog doma upriličilo Kulturno društvo Čeha „Češka beseda“ iz Kaptola, a nastupilo je zajedno sa domaćinima pet društava sa različitim skupinama izvodeći češke i slavonske pjesme, te prikazavši običaje dva naroda.

Pozdravne riječi sudionicima je uputio Zdenko Tauš, predsjednik „Češke besede“ iz Kaptola.

U cjelovečernjem programu kaptolačka „Češka beseda“ predstavila se mješovitom pjevačkom skupinom uz pratnju glazbenog sastava „Bohemia“ pod ravnanjem Goran Hruške, te folklornom sekcijom, a zatim su izvodeći češke pjesme nastupili mješovita skupina „Češke besede“ iz Slavonskog Broda i također takva skupina „Češke besede“ iz sela Šibovac pokraj Daruvara.

Folkloraši i tamburaški sastav kaptolačkoig KUD „Ivo Čakalić“ izveli su izvorne običaje svoga kraja odjeveni u drevne nošnje tog područja.

Naposlijetku, nastupilo je najbrojnije društvo „Češka beseda“ iz Prekopakre sa velikom skupinom u kojoj je bila mješovita pjevačka grupa, glazbeni sastav i brojna folklorna skupina, a predstavili su se pjesmama i običajima svoje pradomovine.

-Zahvala na vašem trudu da čuvate identitet i običaje svoga naroda, a tako doprinosite multikulturalnosti naše zemlje – kazao je na kraju programa u pozdravnom govoru zamjenik požeško-slavonskog župana Željko Jakopović, te najavio daljnju potporu županije ovakvim aktivnostima, a na priredbi je bio i Damir Poljanac, predsjednik Općinskog vijeća Kaptola.

Domaćini su sudionicima programa dodijelili priznanja za nastup i sjećanje na  ovu ugodnu večer sa zajedničkim druženjem više desetaka svirača i folkloraša.

Foto: D. Mirković [FGAL id=256203]

0 Comment