Četiri bivše kutjevačke osnovke dobile godišnju nagradu za promicanje prava djece

Autor: Jelenko Topić

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić je istaknutim pojedincima dodijelio nagrade u povodu Svjetskog dana djece.

Nagradu za životno djelo dobila je Senka Klarić, upraviteljica Zaklade “Vaša pošta”, koja se više od 10 godina posvetila volonterskom radu podrške djeci bez roditelja ili odgovarajuće roditeljske skrbi.

Godišnju nagradu za promicanje prava djeteta dobile su učenice prvih razreda srednje škola – Ljubica Marković, Klara Malčić, Ena Mikel Magdalena Grgić.

-S obzirom da našu školu pohađaju učenici romske nacionalne manjine, nas četiri kao njihove vršnjakinje uvidjele smo problem predrasuda i neprihvaćenosti u društvu te smo se zauzele za njihova prava i odlučile napraviti jednu slikovnicu, rekla je Klara Malčić, bivša učenica OŠ Zdenka Turkovića, Kutjevo i dodala da slikovnica nije namijenjena samo djeci nego svima jer misli da je stvarno bitno da svi budemo jedno jer ljubav stvara jednakost, ali je ne traži.

One su kao učenice 8. razreda OŠ Zdenka Turkovića u Kutjevu, uz podršku škole i romske zajednice, izradile dvojezičnu slikovnicu na hrvatskom i romskom jeziku, o romskom dječaku kojemu se djeca rugaju jer jednog dana želi postati doktor.

Time su poslale poruku o važnosti izgradnje i očuvanju društva slobodnog od predrasuda te da se snovi mogu ostvariti.

Ministar Piletić je istaknuo da su nagradom obuhvaćeni učenici koji svojim idejama žele pomoći da se njihovi vršnjaci što bolje integriraju u društvo, te članovi udruge “Sjena” koja promovira prava djece s teškoćama u razvoju, a na čiju su inicijativu ove godine treći put izmijenili Zakon o socijalnoj skrbi.

Rezultat takvog dijaloga civilnog sektora, akademske zajednice, institucija i resornih ministarstava  je nekoliko ključnih odluka. Od sljedećeg polugodišta uvodi se besplatan školski obrok za svu djecu u osnovnim školama, a u kontinuitetu se radi i na jačanju kapaciteta za smještaj djece u vrtiću.

– Potpomažemo rad gradova i općina da zaista dosegnemo standard da svako dijete bude obuhvaćeno predškolskim odgojem i obrazovanjem. Nedavno je podijeljeno preko 250 ugovora kako bi se pojačali kapaciteti u vrtićima i izgradili novi – ističe ministar Piletić.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot