Čestitari pohitili sa svih strana Požeške kotline [FOTO]

Autor: D.K.

U obiteljskom domu bake Marije Jagečić iz Biškušpaca jučer je bilo kao u “prolaznoj kuhinji”. Dolaze čestitari sa svih strana i čestitaju joj imendan, Marinje. Tako je već godinama jer baku Mariju zna i staro i mlado kao čuvaricu tradicionalne baštine ne samo u biškupačkom kreaju već i šire. U njenom domu se živi i radi kao u prošla vremena. Jedu se starinska jela, kruh se peče u krušnoj peći, za blagdane se oblači rubina čuvana u ormaru već nekoliko generacija.

Među prvima su čestitale susjeda Blaženka Lukić i nekoliko kuća dalje sumještanka Danica Bunjevac. Tetki je iz Velike došao Tona Nemet, a iz Dervišage rodica Zdenka Vuković sa suprugom Stjepanom. U čestitare obavezno dolazi i kumče Ivica Sakoman iz Požege, rodom iz biškupačkog kraja….i tako redom.
Baka Marija je spremna. Sve dočekuje sa osmjehom. Za svakoga ima lijepu riječ. Na stolu obilje jela i pića.

Ručak, juha sa domaćim rezancima, punjena paprika u pireu od rajčice, jer sinu Vinku smeta kiseli kupus pa je izostala sarma, carsko meso sa ražnja uz prilog riže i mlinaca sa dimljenom slaninom. Za slatu domaća cikla i kiseli krastavci. Za desert nekoliko starinskih vrsta kolača. Pije se rakija i graševina iz Vinkovog šljivika i vinograda.

Svi su baka Mariji poželjeli puno zdravlja i dug život te da ih još godinama dočekuje u svom domu.

Inače, Marinje ili Svijećnica, poznato još i pod nazivom Kandelora ili pak Svitlo marinje, a kod kršćana se obilježava čišćenje, odnosno 40 dana nakon Marijinog poroda i Isusovo prikazivanje u hramu. Slavi se od 336. u Jeruzalemu. Na taj se dan u crkvi blagoslivljaju svijeće koje su simbol Isusa Krista. Na taj dan imendan slave sve Marije, Marice, Maruške, Mare, ali i mnogi drugi čije ime je izvedenica imena Marija.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek