Češka beseda Kaptol obilježila 95. godišnjicu postojanja i bogatog rada /FOTO/

Autor: V.P.

KAPTOL – Bilo je to davne 1923. godine, 25. siječnja kada je u Kaptolu osnovana Čehoslovačka beseda, koja je od toga vremena bila nositelj svih kulturnih, prosvjetiteljskih i gospodarskih djelatnosti. Osnovana je nakon što je samo godinu i pol prije formiran Čehoslovački savez u Kraljevini SHS, uglavnom u naseljima i gradovima gdje je bilo veći broj čeških i slovačkih doseljenika koji su na ove prostore počeli dolaziti od 1868. godine.

Kaptol je jedno od naselja gdje su u velikom broju doselili Česi, pa je početkom 20. stoljeća češko stanovništvo u Kaptolu bilo većinsko. Već 28. listopada 1924. osnivaju Češku dopunsku školu koju pohađa 27 učenika, a prva učiteljica Jindra Horakova dolazi iz Osijeka. Od 1925. godine u Kaptol dolaze učitelji i budući emisari, Miroslav Vaclavek i Jindra Požar, koji će svojim radom obilježiti sve aktivnosti Čeha u kaptolu sve do 50-tih godina.

Već 1931. godine Češka beseda Kaptol kupuje zgradu i nakon adaptacije u njoj uređuju Češki dom. U toj aktivnosti sudjeluje oko 120 čeških obitelji iz Kaptola, a dom je svečano otvoren 5. lipnja 1932. godine. Kupnjom i uređenjem prostora Češkog doma, danas Doma Češke besede Kaptol zaokružena je infrastrukturna konstrukcija za očuvanje Čeha i njihovog nasljeđa u Kaptolu. Svih godina do danas Češka beseda je u Kaptolu bila nositelj brojnih kulturnih manifestacija, običajnih svečanosti, od kojih čak 4 puta „Žetvenih svečanosti“, kao centralne proslave svih Čeha i njihovih društava u Hrvatskoj i okolnim državama, prosvjetiteljskih jer čitavo vrijeme u raznim organizacija postoji i Češka škola, te zabave, najpoznatija je „Josefovska zabava“. Rad s mladima je uvijek bio prioritet, pa se održavaju i smotre mladih folklornih skupina, od 1980. godine „Naše jaro“, koje traje do danas, a također ga posjećuju češka folklorna društva iz nekoliko susjednih država.

Danas u Češkoj besedi, koju već kao predsjednik vodi 20 godina Zdenko Tauš, djeluju pjevačka skupina „Zlate udoli“, folklorna skupina „Červena sukynka“ i glazbena skupina „Bohemia“, u kojima djeluje preko 60 članova. Financijski rad Besede pomaže RH preko Savjeta za nacionalne manjine, Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, Požeško-slavonska županija, Općina Kaptol, Češka Republika i brojni pojedinci.

Čestitke za ovu veliku obljetnicu uz podršku daljem radu Češke besede u Kaptolu, dali su načelnik općine Kaptol Mile Pavičić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, predsjednica Saveza Čeha u RH Ana-Maria Štruml-Tuček i saborski zastupnik češke nacionalne manjine Vladimir Bilek.
Predsjedništvo Češke besede Kaptol uručilo je priznanja i zahvalnice zaslužnim pojedincima, zajednicama i društvima. Uslijedio je nastup folklornih skupina nekoliko Čeških beseda.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88