Požega.eu

Češka beseda je zaštitni znak Bjeliševca, a za 90 godina rada u goste im došle prijateljske besede iz Zagreba i Kaptola /FOTOGALERIJA/

PRIJE 4 MJESECA
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Češka beseda je zaštitni znak Bjeliševca, a za 90 godina rada u goste im došle prijateljske besede iz Zagreba i Kaptola /FOTOGALERIJA/ Požega.eu | Češka beseda je zaštitni znak Bjeliševca, a za 90 godina rada u goste im došle prijateljske besede iz Zagreba i Kaptola /FOTOGALERIJA/

PRIJE 4 MJESECA
JELENKO TOPIĆ

Česi su se iz Moravske doselili u požeški kraj prije više od stoljeća, a u Bjeliševcu punih 90 godina djeluje njihova udruga Češka beseda njegujući kulturu i običaje starog kraja. Svečanom skupštinom i kulturno-umjetničkim programom su proslavili veliki jubilej kada je  predsjednica Alenka Hruška pozdravila sudionike svečanosti i goste.

-Ekonomske migracije nagnale su Čehe za selidbu, bile su to obitelji sa dosta djece, dolaskom su izgradili selo, a radi očuvanja tradicije i običaja u Bjeliševcu osnovali Češku besedu - kazao je o povijesti njen tajnik Goran Hruška i  dodao da su u tu krajem pedesetih godina dva puta bile Žetvene svečanosti, te je izgrađen društveni dom.

Česi su bili napredni poljoprivrednici, pri udruzi je djelovao odbojkaški klub, a imala je kroz povijest brojne nastupe u zemlji i susjednim državama. Karavana prijateljstva, Korijeni, Bjeliševac u srcu i Dan češke kulture neke su od priredbi koje su organizirali. Od 2009. godine djeluju muška i mješovita pjevačka skupina, a dogradili su i opremili dom, te uredili dječje igralište i okoliš uz ukupna ulaganja iznad 130 tisuća eura.

Dodijeljena su priznanja za potporu suradnju i predan rad, a primatelji su posmrtno dugogodišnji čelnik Vaclav Hruška(priznanje je preuzeo sin Vjenceslav), zatim Savez Čeha u RH, Požeško-slavonska županija, Grad Kutjevo, saborski zastupnik Vladimir Bilek, list Jednota, više bivših čelnika Češke besede i Saveza Čeha, najstarije članica Marta Mudronj i Liza Nepehal, te zaslužni članovi.

-Nadam se da će mladi nastaviti vašim putem, a grad Kutjevo i nadalje će podržavati vaš rad – kazao je čestitajući savjetnik kutjevačkog gradonačelnika Ivica Malnar. Čestitke su uputili čelnici Saveza Čeha, manjinskih i drugih udruga.

-90 godina djeluje ova udruga na koju je Bjeliševac ponosan, oplemenili ste Zlatnu dolinu, a djelujete u harmoniji, te ste poznati i priznati gdje god se pojavite - naglasio je zamjenik požeške županije Ferdinand Troha.

Nastupile su Češka beseda Zagreb sa folklorom i mješovitom skupinom, te ČB Kaptol i Bjeliševac sa pjevačkim skupinama, a izveli su brojne češke pjesme.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.