Cesarići i Kanižlići sudionici Državne škole stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ 2019.

Autor: DK

U Državnoj školi stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ na koju se nakon državne selekcije i brojnih postignuća u jezično-umjetničkom području pozivaju iznimno nadarena djeca iz cijele Hrvatske, sudjelovalo je i 6 učenika iz Grada Požege: učenici 7.r. Klara Janček i Marin Miletić, zajedno sa svojom mentoricom prof. Blankom Đimoti Zima, iz OŠ Dobriše Cesarića te učenici 8.r. Lora Župan, Nina Pavić, Leona Zima i Petar Gavrić, s mentorom prof. Igorom Soldićem iz OŠ Antuna Kanižlića.

Sve su to mladi talentirani glumci, novinari, literati i plesači, svestrani u izvannastavnom i izvanškolskom radu, na ponos svojih  škola, nagrađivani na raznim literarnim natječajima i županijskim natjecanjima, sudionici brojnih projekata  koji se svojim postignućima ističu i predstavljaju Grad i Županiju što je svakako utjecalo na njihov odabir od strane Agencije za odgoj i obrazovanje za ovu školu koja je proglašena „europskom točkom darovitosti“.

Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ u sustavu je Ministarstva znanosti i obrazovanja kao jedna od vrijednih sastavnica odgojno-obrazovnog procesa u nas i uvrštena je u Katalog natjecanja i smotri Agencije za odgoj i obrazovanje. Događanje se odvija pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

U hrvatskom obrazovnom sustavu ne postoji model po kojem bi se talentiranu djecu usmjeravalo i poticalo da jednoga dana za svoju životnu profesiju odaberu upravo ono u čemu su najkreativniji i najbolji. “Novigradsko proljeće”, i sve radionice kroz koje djeca prolaze, imaju iznimnu važnost za njihove kasnije životne odabire. Stoga je krajnji cilj “Novigradskog proljeća” prepoznati i omogućiti djeci da izraze svoje talente iz jezičnog ili drugog umjetničkog područja i tako ostvare svoje najveće potencijale i kreativni domet te, jednoga dana, i svoje mladenačke snove. Ovo je prva i jedina takva Škola u Republici Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, istaknula je prof. Blanka Đimoti Zima, hospitantica i mentorica na Novigradskom proljeću.

Ovogodišnja je Škola stvaralaštva okupila 320 djece polaznika te 40 odabranih profesora iz cijele Hrvatske koji sudjeluju u 21 radionici iz područja: riječi, zvuka, slike i pokreta.

Zašto je Novigradsko proljeće važno za naše učenike? 

U školi za darovite naša su djeca učila s darovitom djecom iz cijele Hrvatske, proširivali su svoja znanja, izražavali se na kreativan način u scenskoj radionici, radionici scenske glazbe, keramičarskoj, literarnoj radionici, skladateljskoj i fotografskoj radionici.  Uz profesionalno vodstvo razvijali su svoje talente i slobodno se izražavali. Istakli su se svojom produktivnošću i bili zamijećeni što je na ponos županiji i gradu koji prepoznaju i nagrađuju izvrsnost.

Svi su polaznici bili oduševljeni iznimnom organizacijom – od osmišljavanja večernjih programa, tjelovježbe sve do izvrsnosti rada voditelja u radionicama. Pozitivan duh i atmosfera svakodnevno su sve polaznike Novigradskog proljeća motivirale za još bolji rad. Završne su svečanosti pokazale da naša domovina ima predivnu mladost koja svoju darovitost ponekad skriva u nekim tajnovitim kovčežićima. Ovakve su škole prilika da ta darovitost izađe na vidjelo. Živimo u nepopularnim vremenima kada se traži nekakva sigurnost življenja i radnog mjesta. Ja ovoj djeci pokazujem da imaju slobodu izbora, a mnogi od njih imaju potencijale da sa svojim darom nešto učine. Naše školstvo bi samo trebalo primijeniti varijante slobodnog razmišljanja i prorijediti faktografiju u svim područjima kojom su djeca nepotrebno opterećena, istaknuo je voditelj slikarske radioniceprof. Theodor de Canziani.

A rezultati svega toga..?

Rezultati rada vidljivi su svake godine u kakvoći i količini uradaka. Sudionici Škole, po njezinu završetku, svake godine predstave zbirku literarnih radova, zbornik novinarske radionice, „mega“ novine, novine na internetu, CD radijske radionice, izložbu fotografija, dramske igre, filmski prikaz, oslikane zidove, „mega“ slikovnicu, izložbu  keramičkih i grafičkih radova, batika, kostima, skladbi, pjesama, plesova… Po završetku Škole učenici i hospitanti dobivaju svjedodžbe, hospitanti i potvrde o stručnom usavršavanju, voditelji priznanja.

Radionice se nalaze u učionicama i kabinetima Osnovne škole Rivarela, koja je domaćin Škole stvaralaštva. Radi se dvokratno, od 9 do 13 te od 16 do 19 sati. U vremenu od 12.30 do 13 sati predviđena je mogućnost obilaska radionica, tako da svi zainteresirani u to vrijeme mogu posjetiti Školu i vidjeti što se u njoj događa i stvara. Svakodnevno se u večernjim satima organiziraju i popratna događanja, poput likovnih izložbi, predstavljanja knjiga, koncerata, tribina i sličnih aktivnosti, ali i manje „formalni“ sadržaji – disko večeri, karaoke, nastupi zajedno s voditeljima, pidžama – partiji i još mnogo, mnogo toga, istaknula je učenica Klara Janček.

Na otvorenju izložbe 44. Škole stvaralaštva – 30. Novigradsko proljeće koje se održalo u prostorijama Muzeja – Museo Lapidarium  svoje radove izložili su Leona Zima, Lora Župan i Petar Gavrić i Klara Janček. Nina Pavić predstavila se kao sudionik literarne radionice na završnoj sveanosti, a Marin Miletić samostalnim skladbama na koncertu u crkvi Svetog Pelagija. Za naše učenike bio je to poseban doživljaj. 

Mnogi današnji renomirani slikari, pjevači, modni dizajneri, scenografi te umjetnici i stvaraoci raznih profila, prošli su kao učenici radionice Novigradskog proljeća, što im je umnogome pomoglo da se ostvare u onome za što su iznimno talentirani, naveli su iz organizacije te dodali kako će se neki od njih pridružit na ovogodišnjim radionicama sa djecom.

Novigradsko proljeće – Europska točka darovitosti

Osnovna škola Rivarela  i “Novigradsko proljeće”, novoimenovana je “Europskom točkom darovitosti” (European Talent Point) i kao takva postala je dijelom Europske mreže za podršku darovitosti koju čini 350 članica iz 39 europskih zemalja. “Članstvom u Europskoj mreži za podršku darovitosti stječe se niz mogućnosti za ostvarivanje novih ideja, akcija, projekata i za međunarodno povezivanje i suradnju”.  U Hrvatskoj za sada postoji 15 Europskih točaka darovitosti, među kojima je „Novigradskom proljeću“ blizak Znanstveno-edukacijski centar Višnjan. Članovi Upravnog odbora i Stručnog tima Škole stvaralaštva s ponosom, ali i obavezom za održanjem prepoznatljive kvalitete rada s darovitim učenicima, ističu kako će Škola stvaralaštva “Novigradsko proljeće” zasigurno biti bogat izvor europske kulturne različitosti i ubuduće predstavljati najbolje primjere uspješnog rada s darovitima

Obzirom da je tema ovogodišnje Škole Svjetlo, uvjereni smo da će sudionici OŠ Dobriše Cesarića i OŠ Antuna Kanižlića obraz svojih  škola definitivno osvijetliti te da su dio tog svjetla ponijeli natrag sa sobom u Požegu.

Tekst i foto: OŠ A. Kanižlića

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: