Centar Europe preseljen u Kutjevo (foto)

Autor: D.K.

IMG_1716KUTJEVO – U sklopu Međunarodne konferencije Paneuropske unije, na kojoj su se u Požegi ovih dana okupili zastupnici u Europskom parlamentu iz Estonije, Slovačke te visoki predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovenije, Njemačke, Crne Gore, Austrije, Mađarske, Makedonije, Švicarske, Srbije, Bugarske i Hrvatske, sudionici tog skupa posjetili su grad Kutjevo gdje ih je primio gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir sa suradnicima. Svečani prijem upriličen je na jedinstvenom Trgu graševine gdje su uz gradonačelnika Budimira riječi pozdrava uputili predsjednik Udruge vinara i vinogradara Kutjevo dr. Branko Mihalj, mjesni župnik vlč. Marijan Đukić te zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha.

Gradonačelnik Budimir visoke je goste upoznao sa povijesti i znamenitostima Kutjeva te im dočarao gdje se nalaze posebno naglasivši da Kutjevo ima jedini i jedinstveni na svijetu kao takav Trg graševine.

-Ovaj trg na kojem se nalazimo dobio je naziv po jednoj našoj vinskoj sorti koja potječe iz naših krajeva i daje posebna obilježja ovom kraju. Kutjevo je grad bogate povijesne baštine spominjući se još od vremena Rimljana koji su ovaj kraj nazvali Zlatnom dolinom. Najvažnije grane razvoja su nam poljoprivreda, vinarstvo i vinogradarstvo po čemu je u u svijetu poznat ovaj kraj – rekao je u pozdravnom govoru gradonačelnik Budimir.

Duboko uvjeren da će svi gosti koji su posjetili Kutjevo postati zaljubljenici Kutjeva i kutjevačkog kraja predsjednik Udruge vinara i vinogradara Kutjevo dr. Branko Mihalj pobliže ih je upoznao sa posebnostima najvažnije grane koja je glavni oslonac gospodarstva, a to je vinarstvo i vinogradarstvo.

-Kada kušate ovu našu vrhunsku kapljicu graševine uvjeren sam da ćete nam sve češće dolaziti i pronositi priču o jedinstvenoj graševini po čitavoj Europi. Imamo sreću da smo nasljednici vrijednih ljudi od 1232. godine koji su zapisali da je na ovim prostorima bila proizvodnja rakije loze koja je kasnije prešla u našu kraljicu hrvatskih vina graševinu. Svjetska enciklopedija koja je izdana prije dvije godine u Londonu potvrđuje da je graševina kao prva sorta potekla iz Slavonija odnosno Kutjeva kja se kasnije raširila po svijetu – istakao je dr. Branko Mihalj.

Nazočnima se obratio i vlč. Marijan Đukić koji je približio i riječima dočarao vjersku povijest Kutjeva koja je bogata o čemu postoje brojni zapisi. Zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha u malo opuštenijem govoru sve je pozvao da se ugodno osjećaju i uživaju u Kutjevu posebice u starom kutjevačkom podrumu kojeg su također visoki predstavnici i sudionici Međunarodne konferencije Paneuropske unije posjetili i koliko smo mogli vidjeti bili oduševljeni prizorima koje su vidjeli i podsjećali ih na dosta davne godine od kada datira izgradnja podruma koji je kroz sve godine ostao u izvornom stanju.

Uzvanicima skupa pridružio se i sve ih pozdravio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u restoranu Schön blick, u Vetovu, gdje je za sve njih bila upriličena svečana večera.

/Foto: Marko Krstanović/

no images were found

 

 

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot