Čelnici Društva distrofičara u čaglinskoj školi: “Različitim koracima do jednakosti”

ČAGLIN – Nižu se hvalevrijedne aktivnosti čaglinskih osnovnoškolaca za koje s punim pravom možemo reći da su primjer drugim svojim kolegama. Sudjeluju u raznim natjecanjima, kvizovima, prisutni su u brojnim humanitarnim akcijama i sl, a gdje god da se pojave zapaženi su i postižu zavidne rezultate.

Ovih je dana čaglinska Osnovna škola bila ugostila predsjednicu Saveza društava distrofičara Hrvatske Maricu Mirić i njezine dvije suradnice. Prije nekoliko tjedana taje je Savez uputio dopis da žele posjeitit školu u Čaglinu sa željom da predstave Projekt iz područja prevencije nasilja među djecom ,,Različitim koracima do jednakosti 2“. Cilj tog projekta je educirati učenike što je vršnjačko nasilje i kako ga spriječiti.

-Predavanje je bilo namijenjeno učenicima petih razreda. Gošće su svakom učeniku poklonile ružičastu majicu s porukom ,,Stop vršnjačkom nasilju“ i balon iste boje s istom porukom. Saznali smo da Savez čini 28 lokalnih udruga s područja Republike Hrvatske koje okupljaju osobe oboljele od mišićne distrofije i srodnih neuromišićnih bolesti. Financijsku potporu i suglasnost dobili su od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – istakla je pedagoginja čaglinske osnovne škole prof. Ljiljana Đurđević naglašavajući kako su učenici imali priliku upoznati jednog od članova Saveza, Požežanina gospodina Peju Marasa koji je vezan uz invalidska kolica koji ima pomoć asistenta na kojeg ima pravo samo 20 sati mjesečno.

Gospodin Maras je ispričao svoju tužnu priču, o tome kako je obolio, u kojoj dobi te da bez obzira na invaliditet, živi aktivan život.

-Višestruki sam prvak Hrvatske u boćanju za osobe s invaliditetom. Živim jednim običnim životom poput ostalih ljudi i nikada se u životu ne predajem unatoč svojoj teškoj bolesti. Bez obzira što nam život nosi i s kakvim teškoćama ćemo se susresti, volja je presudna da prihvatimo što nam je dano i živim život punim plućima – rekao je Pejo Maras.

Nastavno osoblje čaglinske škole na čelu s ravnateljicom prof. Slađanom Švajda izrazili su zahvalnost gostima na dolasku kojom su prigodom upoznali učenike sa opakom bolešću i primjerom kako treba hrabro i dostojanstveno prihvatiti i ono što najmanje želimo, a to je bolest. Najbolji primjer tomu je gospodin Maras koji je sve ono što je rečeno i posvjedočio.

-Moramo naglasiti kako su gosti bili jako zadovoljni prijemom i toplom ljudskom dobrodošlicom koju im je uputila ravnateljica Slađana Švajda. Uz petaše predavanje su pratili pedagoginja Ljiljana Đurđević, učitelji Emir Džaferović i Marko Zelenić i pomoćnik u nastavi Ivan Radičević. Našu su spremačicu Rezu Nuić pohvalili da kuha najbolju kavu na svijetu. Na odlasku su obećali kako ovo sigurno neće biti posljednji susret u čaglinskoj školi – dodala je pedagoginja Đurđević.

 

0 Comment