Čekanje još traje, nadležni šute, trpe građani, a troškovi nemilice rastu!?

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA / SLAVONSKI BROD – Protekla su više od dva mjeseca u ovoj godini i to od trenutka kada je najavljeno da će suci Kaznenog odjela Stalne službe u Požegi  Županijskog suda Slavonski Brod početi svakodnevno putovati i  raditi u sjedištu toga suda, no ništa se nije dogodilo jer nadležni ništa ne poduzimaju.

O tome se šuškalo i to ne samo u pravosudnim krugovima. Naše pisanje na portalu pozega.eu, aktivnosti političara(!) ili neki drugi utjecaji doveli su do toga da stvari barem zasada ostaju kako sada stoje.

Ministarstvo pravosuđa tj. njihov Samostalni odjel za odnose s javnošću nadležnog Ministarstva pravosuđa tvrdi da ne poduzimaju nikakve korake u cilju ukidanja, odnosno prestanka rada Stalne službe u Požegi Županijskog suda u Slavonskom Brodu, no na kraju priopćenja ipak ostavljaju takvu mogućnost potvrđujući da odluku o ukidanju, odnosno prestanku rada stalne službe, ministar pravosuđa može donijeti ako su u sjedištu suda osigurani prostorni i tehnički uvjeti za smještaj i rad svih sudaca i drugog sudskog osoblja.

Kako je poznato Slavonski Brod nema sve uvjete, a u zgradi požeških pravosudnih institucija postoje (sudnice, velika raspravna vijećnica i drugo), no upitni su troškovi ukidanja ove službe, te seljenje sudaca i osoblja u Slavonski Brod, kao i drugi razlozi uključujući sigurnosne za provođenje rasprava. Tada se oglasio u medijima često prozivani predsjednik tog suda Mirko Svirčević ističući da odluku o osnivanju i prestanku rada stalnih službi i odjela izvan sjedišta sudova donosi ministar pravosuđa, no ona nije donijeta dok Svirčević nema te ovlasti.

Mnogo se čudnih stvari događa. Nakon što su dobili raspored da idu raditi u Brod skupina požeških sudaca Stalne službe ovog suda obratila se predsjedniku Vrhovnog suda i Ministarstvu pravosuđa, ali oni do današnjeg dana nisu reagirali. Za to vrijeme ništa se nije promijenilo u njihovom radu.

Nije izvjesno što se iza toga valja. Stalna služba brodskog Županijskog suda zasada ostaje u Požegi, no do kada će to tako ostati nitko ne zna. Inače brodski sud nema dovoljno sudaca na svome području da bi mogli funkcionirati svi odjeli suda pa se očekuje u dogledno vrijeme da nadležni nešto poduzmu.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: