Čaglinski osnovnoškolci sudjelovali u projektu “Ruksak (pun) kulture”

ČAGLIN – Na još jednom u nizu projekata sudjelovali su učenici čaglinske Osnovne škole Stjepana Radića, ovoga puta pod nazivom “Ruksak ( pun ) kulture” na koji su se natječaj prijavili za tekuću školsku godinu. Natječaj raspisuje Ministarstvo kulture u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja na koji su prijavljeni čaglinski osnovnoškolci od 1. do 4. razreda, a svrha Programa je ,,poticanje djece i mladih na razumijevanje i usvajanje umjetnosti i kulture u dislociranim i slabije povezanim područjima Republike Hrvatske“.

-Svake godine u Program bude uključeno do 100 vrtića, osnovnih i srednjih škola. Ove godine i naši su učenici imali priliku sudjelovati u ovom Programu. Tako su u sportskoj dvorani pogledali desetak animiranih filmova, a nakon projekcije uslijedio je razgovor s gospodinom Martinom Babićem, koji je na Likovnoj akademiji u Zagrebu diplomirao na Odjelu animacije i novih medija. Bilo je puno pitanja, od onih kako se postaje animator, kako se radi uopće animirani film, na koji način se spaja glazba i riječ u animiranom filmu, koje vrste animiranih filmova postoje, tko odabire glumce čije glasove čujemo u animiranim filmovima i sl. – istakla je prof. Ljiljana Đurđević, pedagoginja u čaglinskoj osnovnoj školi.

Jako se dobro moglo vidjeti kako su i gosti bili impresionirani brojnim pitanjima i velikim interesom učenika za određene teme. Nakon projekcije i razgovora 30 učenika je imalo radionicu Izrada optičkih igračaka. Učenici su dobili pribor s kojim će i dalje moći raditi animaciju na satovima medijske kulture.

-Učenici su na kraju jednoglasno zaključili kako je bilo jako zanimljivo i poučno, a veliki pljesak kojim su zahvalili našim gostima to i potvrđuje – zaključila je pedagoginja Đurđević.

0 Comment