Čaglinski osmaši na terenskoj nastavi: Druženje kroz radionice sa volonterima iz Estonije, Litve, Rumunjske, Poljske, Portugale i Španjolske

Autor: D.K.

ČAGLIN – Terenska nastava iz geografije i povijesti koju je za učenike osmih razreda čaglinska osnovne škole organizirala i predvodila nastavnica Kata Marković prema svemu sudeći bila je veoma zanimljiva.

Nastava je podrazumijevala obilazak eko-sela i posjet Eko centru Latinovac u blizini Čaglina gdje su učenike čekale zanimljivosti.

-Nakon što smo se okupili ispred škole laganim smo hodom krenuli prema eko-selu. Putem smo proučavali i fotografirali biljne vrste karakteristične za ove naše krajeve. Nakon otprilike sat vremena hoda stigli smo u Latinovac gdje smo najprije posjetili mali obiteljski zoološki vrt. Ondje smo vidjeli brojne domaće životinje, prije svega raznolike ptičje vrste. Nakon toga smo otišli do rijeke Londže koja protječe u neposrednoj blizini sela gdje sam učenicima pojasnila nešto više o jednoj od najvećih rijeka u našoj županiji – rekla je nastavnica Marković.

Najveća zanimljivost bila je pri posjeti Eko centra Latinovac gdje su učenike ugostili voditelji centra, ali i brojni mladi volonteri iz različiti europskih zemalja, Estonije, Litve, Rumunjske, Poljske, Portugale i Španjolske.

-Nakon kratkoga uvodnog druženja u kojem su nam domaćini zaželjeli dobrodošlicu te su nam predstavili rad svog Centra prešli smo na središnji dio terenske nastave. Naime, volonteri su pripremili radionicu kojoj je cilj bio bolje upoznati učenike s državama iz kojih oni dolaze. Stoga su učenici bili podijeljeni u četiri grupe, a svaka je grupa imala zadatak odgovoriti na po dva pitanja o europskim državama – dodala je nastavnica Kata Marković.

Učenici su za svaki točan odgovor grupe dobile po jedan dio slagalice koja je na kraju otkrivala mjesto u dvorištu Centra gdje su skrivene nagrade za učenike, medalje izrađene od poklopaca teglica za zimnicu s prigodnim natpisima. 

-Naglasio bih kako se učenicima radionica jako svidjela te su, na zadovoljstvo voditelja, zainteresirano i aktivno sudjelovali. Nakon toga, druženje je nastavljeno u nešto opuštenijoj atmosferi, uz razgovor, glazbu, hranu i piće. Volonteri su nam pustili pjesme i pokazali plesove karakteristične za zemlje iz kojih dolaze, a niti mi njima nismo ostali dužni te smo im predstavili svoje narodne pjesme i plesove – rekao je Dominik Ribičić naglašavajući kako smatra kako su radionica i druženje imali iznimnu odgojno-obrazovnu vrijednost budući da su učenici, osim što su stekli nova znanja i spoznaje o državama iz zajednice Europske unije kojoj i sami pripadamo, razvili svijest o važnosti tolerenacije i poštivanja različitosti, drugi narodi te njihova kultura, običaji i jezik.

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek