Čaglin na čelu liste najnerazvijenih što znači da će dobiti državnu potporu

Autor: D.K.

POŽEGA/ZAGREB – Ovih dana objavljeni su pokazatelji iz posebne studije o stupnju razvoja pojedinih općina i gradova u našoj zemlji. Kako se i očekivalo tu ima sredina iz Požeško-slavonske županije, a one će dobiti državnu potporu koja će doprinijeti ubrzanom izlasku iz toga stanja.

Tako će umjesto dosadašnjih  264 općina i gradova, status “potpomognutog područja” ubuduće imati 305 jedinica lokalne samouprave tj. još 41 grad ili općina, te moći računati na državne poticaje uključujući i potpore iz europskih fondova.

Navedena studija donosi procjenu sadašnjeg i prijedlog novog načina izračuna razvijenosti jedinica lokalne samouprave, a njenu je izradu zatražilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Uz dosadašnjih pet kriterija koji, uz ostalo, mjere dohodak i nezaposlenost, sada se računaju tri nova, a oni uzimaju u obzir demografske elemente, odnosno starenje stanovništva i fakultetsko obrazovanje.

Na listi najnerazvijenijih općina u RH prednjači Čaglin, a slijede Privlaka,Borovo, Vrbanja (sve tri iz Vukovarsko-srijemske županije), Štefanje, Ivanska, Davor, Končanica, Bogdanovci i Đurđenovac.

Prema ocjeni stručnjaka ova podjela je pravedna te će se o svim županijama, općinama i gradovima koji će biti razvrstani u potpomognuta područja posebno voditi računa kroz nacionalne programe pomoći, ali i jačanje kapaciteta za što učinkovitije povlačenje sredstava iz EU fondova.

Dosadašnje mjere fiskalnog izravnanja kojima je Vlada RH rješavala problem nerazvijenih područja, zasnivale su se uglavnom na pomoći te posebnom statusu o okviru raspodjele poreznih prihoda i ocjenjuju se neprikladnim.

Među općinama i gradovima koji će ubuduće dobivati jaču državnu pomoć bit će zasigurno još neke jedinice lokalne samouprave s područja Požeško-slavonske županije, pogotovo one koje su ratom pogođene, te devastirane demografskim kretanjima i obuhvaćene većim raseljavanjem.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot