Brojni vjernici proslavili svetkovinu Male Gospe u kutjevačkom pohodištu /FOTOGALERIJA/

KUTJEVO – Služenjem središnjeg euharistijskog slavlja brojni su vjernici u Kutjevu proslavili svetkovinu Male Gospe za koji blagdan su se pripremali kroz devetnice. Koncelebrirano misno slavlje ispred kutjevačke župne crkve u obnovi predvodio je požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević u suslavlju s desetak svećenika.

Malo je u današnjem vremenu poznato da je upravo Kutjevo najstarije Gospino pohodište na kontinentalnom dijelu Hrvatske u koje su dolazili brojni vjernici iz gotovo svih udaljenih krajeva od Moslavine i Bilogore, do zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema. Za razliku od prijašnjih vremena Malu Gospu dolaze štovati vjernici u Kutjevo iz okolnih župa, gradova Orahovice, Slatine, Našica, Pleternice, Požege i gotovo svih mjesta u Požeškoj kotlini.

Među brojnim vjernicima na euharistijskom slavlju bio je kutjevački gradonačelnik Josip Budmir, njegov zamjenik Ivica Malnar, predsjednik Gradskog vijeća grada Kutjeva Ivica Ribičić i dr.

Još iz turskih vremena postoji predaja o čudotvornoj slici Majke Božje Kutjevske. Tako je sačuvana legenda da je drvena crkva u Kutjevu ostala i za velikih požara i pustošenja. Svaki onaj tko bi se usudio dirnuti u čudotvornu sliku Majke Božje, za koju postoji zapis da datira iz 1511. godine, bivao je kažnjen.

Euharistijsko slavlje završilo je procesijom u duhu priprave za Euharistijski kongres koji će se održati 24.rujna. Biskup Škvorčević pozvao je sve vjernike da uveličaju slavlje na Euharistijskom kongresu.

/Foto: D. Mirković/

0 Comment