Brojni sudionici iz Zagreba, cijele Slavonije i inozemstva na “Diljskoj gljivarijadi”: Uz branje gljiva, kušanje i edukacija o toj šumskoj plodini /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

BUK/RUŠEVO – Udruge „Put istina i život“ iz Ruševa i „Tomo Perić“ iz Buka u suradnji sa Udrugom gljivara Donji Miholjac organizirali su na ovom području prvu gastronomsko-turističku priredbu „Diljska gljivarijada“, a okupila je više stotina ljubitelja prirode i gljivara iz Zagreba i okoline, zatim cijele Slavonije, te inozemstva.

Okupili su se kod imanja Cavrić u Buku gdje ih je pozdravio Branko Polić, predsjednik udruge „Tomo Perić“, a predstavnik „Hrvatskih šuma“ Goran Urh upoznao ih je sa ponašanjem u šumi. Uz pratnju desetak lokalnih vodiča pohodili su šumske predjele i obronke Dilj gore u potrazi za gljivama, a pohod je bio uspješan jer u donijeli više desetaka kilograma tih šumskih plodina.

Nakon povratka na imanje Cavrić uslijedila je stručna determinacija i upoznavanje sa pojedinim vrstama gljiva, a na usluzi su im po riječima tajnika udruge „Put istina i život“ bili i volonteri Eko centra Latinovac iz desetak zemalja svijeta.

Tu su svoje štandove imala obiteljska gospodarstva i Eko centar Latinovac, pa je OPG Meštrović iz Novoselaca ponudilo proizvode od aronije, OPG Goran Valenta iz Pleternice med iz svojih pčelinjaka itd.

Na kraju su sudionici tijekom druženja imali zajednički ručak za kojega im jer udruga iz D. Miholjca spravljala gljivarski kotlić, a Bistro „Ledić“ iz Požege slavonski čobanac. Dio sudionika pohodio je Eko-Emić iz Ruševu gdje su kušali brojne domaće specijalitete, te Sovsko jezero.

Tijekom druženja nastupio je glazbeni duo Polić-Barišić izvodeći obilje dobre glazbe za dobro raspoloženje sudionika priredbe koja je dobro startala i pokazala puno opravdanje.

Foto: D. Mirković 

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: