Brojni Ramci iz Požeštine među tisućama vjernika u kršnom zavičaju na Kedžari proslavili Divin dan /FOTOGALERIJA/

Autor: D.K.

Već tradicionalno, dugi niz godina veliki broj doseljenika iz Rame u Požeštinu na prvu nedjelju poslije Petrova hodočasti u kršni zavičaj, na Vran planinu, Kedžaru kako bi u zajedništvu proslavili Divin dan, mučenice Dive Grabovčeve.

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika svečano euharistijsko slavlje u 11 sati, uz suslavlje više svećenika, predslavio je vrhbosanski metropolit nadbiskup u miru Vinko kardinal Puljić.

Riječi dobrodošlice, zahvale i obavijesti okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik fra Stjepan Pavličević.

Diva Grabovčeva, koja je danas inspiracija mnogim pjesnicima i umjetnicima, bila je katolička djevojka, prema narodnoj predaji najljepša u ramskom kraju u tursko doba. Želio ju je zaprositi bahati Tahir-beg Kopčić s Kupresa. Želeći očuvati svoju kršćansku vjeru i djevojačku čestitost, Diva se toj njegovoj namjeri izričito usprotivila. No, mladi beg bio je uporan, te je mladu pastiricu Divu pronašao na Vran planini. Kad ga je Diva još jednom odbila, Tahir-beg ju je u bijesu i usmrtio. Tijelo joj je pokopano na mjestu pogibije. Danas se na grobu nalazi veliki kameni stećak, a pored njega se nalazi brončani kip koji prikazuje Divu u klečećem položaju s uzdignutom glavom prema nebu.

Prije početka Svete mise, tekst Poruke mučenice Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Ivana Jozić, a euharistijsko slavlje svojim pjevanjem animirale su članice etno skupine Čuvarice iz Rame pod ravnanjem mag. Biljane Glibo.

Poslije sv. Mise uslijedilo je narodno veselje.

Većina Ramaca iz požeškog kraja otputovala je organizirano autobusom u organizaciji Ramske zajednice Požege i predsjednika Mile Barišić. Svoj veliki doprinos u organizaciji putovanja dala je Ivana Ivanika, tajnica Ramske zajednice Požega.

Foto: Ante Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek