Brojne radne akcije zasjenile dobre odstrele divljači

Autor: Jelenko Topić

Lovačko društvo Jelen iz požege okuplja više od 50 loaca požeškog kraja, a može biti ponosno na proteklu lovnu sezonu. Uz brojne odstrele i dobre ulove ostvarili su niz radnih akcija na uređenje lovišta i objekata u njemu. Rezultati njihovog dobrovoljnog rada najvidljiviji su na lokaciji Leštat iznad Kamenskog Vučjaka pod Papukom gdje je smješten njihov reprezentativan lovački dom sa svim potrebnim sadržajima.

Gospodare državnim lovištem Zapadni Papuk površine 4894 hektara, te županijskim lovištem Zapadni Papuk 2 površine 2118 hektara u kojima raspolažu bogatim fondom divljači počevši od sitne pa do one najviših vrijednosti, a to se svake godine pokazuje i na ocjenjivanju trofeja divljači.

-Dosta je kod nas jelenske divljači, ali i druge krupne divljači tako da ima ulova koji će zasigurno biti u kategoriji medalja na županijskom ocjenjivanju trofeja ovog proljeća – kaže predsjednik Jelena Alen Mikić. Unazad godinu dana educirana su četiri lovnika pa ih sada imaju pet, a skrbeći u lovištima stalno provode dezinfekciju prilikom ulaza na lovne površine gdje su postavili dezinfekcijske barijere. Uz to pod stalnim veterinarskim nadzorom su divlje svinje i jelenska divljač zbog preventive protiv afričke svinjske kuge i velikog američkog metilja.

-Protekla zima je bila blaga, a nismo uočili stradanja i bolesti divljači – nastavlja Mikić. Unutar lovišta su na odgovarajući način riješili zbrinjavanje animalnog otpada zadovoljavajući zakonske propise.

-Imamo dosta mladih lovaca, a očekujemo slijedećih godina daljnje pomlađivanje tako da uz nas starije uspijevamo provoditi sve aktivnosti – ističe predsjednik Mikić dodajući da je kod njih kao i u drugim udrugama odaziv na akcije zadovoljavajući premda priželjkuju da bude veći. Na akcijama protekle sezone prosječno je sudjelovalo njih petnaestak, a uz prvog čovjeka društva, te tajnika Antu Vitaliju, te su stalni Ivan Šimunović poznat kao majstor Šima, zatim Ivan Verčej, Tomislav Marinović, Ivan Janjić, Ivan Pipinić i drugi.

Radna godina iza njih započela je sječom i pripremom više od 35 kubičnih metara drveta za potrebe društva, a slijedili su čišćenje površina oko doma na predjelu Leštat, te u njegovoj blizini izgradnja strelišta sa tri staze za gađanje meta srnjaka na 100 metara uz korištenje pušaka sa užlijebljenim cijevima. Sve su to izgradili od prirodnih materijala jer žele očuvati okoliš kojega koriste. Na lokaciji uz dom uredili su skladišni prostor za ekonomat društva, te dogradili jednu stranu nadstrešnice kako bi spriječili nalete vjetra.

-Izgradili smo nekoliko visokih čeka i kukuruzana za spremanje žitarica, postavili više automatskih hranilica, uredili puteve kroz lovišta, te iskrčili oko šest kilometara šumskih prosjeka i vlaka radi boljeg pristupa lovnim površinama i omogućavanja dolaska intervencija u slučaju požara – naglašava Alen Mikić dodajući da su tijekom jeseni unijeli u lovišta 7,5 vagona kukuruza  u klipu, zatim jedan vagon u zrnu, te nekoliko prikolica šećerne repe skrbeći tako tijekom zime o jelenskoj divljači kojom obiluje to područje.

Kad je u pitanju lovački dom u njemu su preuredili i opremili kuhinju izmjenom keramičkih obloga i podova, te kupovinom namještaja i opreme kao što su štednjak, napa i perilica posuđa, a potpuno su izmijenjene instalacije vodovoda, kanalizacije i električne energije. Uz to u potkrovlju objekta za svih sedam kreveta kupljena je posteljina i druge potrepštine tako da su sada spremne za korištenje prilikom dolaska stranih lovaca.

Za takav rad nije izostala potpora Požeško-slavonske županije, Hrvatskih šuma i drugih, a na Leštatu svake godine sredinom kolovoza imaju prihvat više od 1500 hodočasnika na putu u marijansko svetište Voćin kada ih počaste okrjepom i napicima. Pored toga uključeni su u humanitarne aktivnosti kroz lovove nakon kojih su meso divljači darivali Caritasu Požeške biskupije i starijim članovima Jelena koji zbog poodmaklih godina na pohode lovišta.

Nisu zadovoljni streljačkim aktivnostima kroz prošlu godinu koje su smanjene zbog pandemije korona virusa, no unatoč tomu strijelci ovog društva stalno su među najboljim udrugama na prvenstvima Požeško-slavonske županije u Bzenici, a njihovi pojedinci branili su boje županije na državnom natjecanju.

Pred novu lovnu godinu imaju i podosta planova izražavajući spremnost da ih ostvare.

-Predstoji nam uređenje i opremanje prostora za guljenje i obradu divljači u sklopu hladnjače, zatim proširenje i potpuno natkrivanje terase uz lovački dom, te izgradnja novih i obnova postojećih lovno-gospodarskih i lovno-tehničkih objekata – zaključio je predsjednik Jelena Alen Mikić.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88