BOŽIĆNI BLAGDANI SU VRIJEME DARIVANJA: Neki maštaju samo o osnovnim potrebama – “novac ne žele”

Autor: D.K.

Dok su božićni blagdani vrijeme svjetlucavih ukrasa i darivanja, za neke naše sugrađane su podsjetnik na neprimjerene uvijete života pa čak i prazan želudac. Tu pored nas žive.

-Ponukan blagdanskim vremenom posjetio sam udovicu prijatelja iz djetinjstva Zvonka Babića Zumbe, Dušanku. Navratio sam u Družinu, dio zgradama građenim prije stotinu godina polupanih pročelja i crjepova nakon katastrofalnog nevremena i leda krajem lipnja ove godine. Neke su još prekrivene najlonima i ceradama – ističe naš kolega dugogodišnji novinarvi fito reporter Dušan Mirković nadtavlhajući kako se njegova prijateljica Dušanka obradovala neočekivanoj posjeti jer u Družinu rijetko tko skreće bez veće potrebe.

-Stan je od četrdesetak kvadrata, dograđivan i prepravljan u nekoliko navrata, čist i uredan. Vlaga se uvukla u zidove, podigli su se nakvašeni parketi i podovi, raspao se namještaj od iverice. Osjeti se memla i plijesan na svakom koraku. Ono što je s mukom stvarano godinama uništeno je u trenutku – nastavio je stvarnu priču naš kolega Dule osvrčući se na današnji težak život Dušanke koji joj je postao je mora.

-Zašla je u šesto desetljeće života. Djeca su se razišla tako da je ostala sama. Bez obzira što sve više poboljeva obraduje se kada dobije neki posao čišćenja stana jer Zumbina mirovina od nešto više od tisuću kuna je nedovoljna. Ako zima i hladnoća ne potraju duže drva bi mogla biti dovoljno do proljeća i toplijih dana – dodaje.

Zahvalna je Dušanka Gradu Požegi, vlasniku stana, što je pomogao i prekrio krovište.
Na moibitelu je zabilježila snimke stana uništenog nevremenom i mašta o tridesetak kvadrata laminata da ponovo postavi na pod, nekoliko kanti boje za krečenje zidova i plafona i očuvanom namještaju koji nekome nije potreban.

-Novac ne želi, a teško je nakon nagovaranja pristala i na ovaj članaj. Sve u svemu, Dušankin cijeli život je patnja – nastavlja Dule.

Stoga vrijeme Božića i darivanja neka ne bude samo parafraza o pomoći onima kojima je najpotrebnija. Stoga ako možete pomoći nazovite mobitel 099 740 4424 ili otiđite do Osječke 49.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek