Božić na hitnom bolničkom prijemu s kolegama na radnom mjestu: “Nije lako, ali nikada ne bismo mijenjale svoj poziv” /FOTO/

Autor: D.K.

Uz prethodnu najavu i pridržavanje epidemioloških mjera, kao i prethodnih godina, posjetili smo Odjel hitnog bolničkog prijema požeške bolnice.

Božić je obiteljski blagdan. Katolički se vjernici danas okupljaju za blagdanskim stolom kako bi sa svojom obitelji proslavili veliki kršćanski blagdan, rođenje Isusovo.

No, neki danas Božić slave u krugu svoje “druge obitelji”, s radnim kolegama. U malo drugačijim okolnostima, zbog COVID pandemije osoblje hitne službe dočekalo nas je vedro i nasmijano puno Božićnog duha i raspoloženja unatoč ne malom broju pacijenata koji su ispunili ambulante i čekaonice tražeći pružanje zdravstvene pomoći iz različitih razloga.

-Nije nam teško raditi, ovo je poziv kojeg volimo, a pomoć onima koji dođu potražiti liječničku pomoć uvijek je na prvom mjestu, bilo to na sam dan Božića ili nekog drugog blagdana ili sasvim običnim radnim danom – gotovo isti je odgovor dežurnog liječnika dr. Marka Čubele i sestara Julijane, Kate, Ivane i Suzane.

dr. Marko Čubela

-Meni kao mladom liječniku koji radim nešto više od dvije godine u požeškoj bolnici po prvi je put da radim na blagdan Božića. Radio sam u vremenima drugih blagdana i nove godine. Obitelj je razumljiva za ovakav posao jer smo na to kroz godine navikli. Sinoć smo kao obitelj bili u zajedništvu za večerom, a danas kao što vidite radno. Dežurni sam puna 24 sata, jutro od sedam do sutra ujutro do sedam. Takva je praksa našeg rada kojoj se mi mladi liječnici prilagodimo u vremenu blagdana – ističe dr. Marko Čubela, mladi liječnik koji je krenuo na specijalizaciju iz područja neurologije.

Doktor Čubela naglašava kako uz posao na hitnom prijemu. U ovom COVID vremenu, prema potrebi odlazi i na Suspektni odjel radi pružanja medicinske pomoći pacijentima koji se tamo liječe.

-Na Suspektnom odjelu pacijenti su tamo jer se nalaze pod opravdanom sumnjom na COVID infekciju. Odvojeno se pregledavaju pacijenti koji su ovdje na Odjelu za hitni bolnički prijem i oni koji se tamo nalaze – dodao je dr. Čubela.

Nimalo lagan zatatak nije niti medicinskim sestrama koje obavljaju poslove trijaže i sve one druge kako bi se pomoć bolesnom pacijentu što prije pružila.

sestra Ivana

Zatekli smo sestru Ivanu koja uzima uzorke za testiranje pacijenata na COVID infekciju, a istovremeno priprema i terapije za druge pacijente koji se tamo nalaze.

-Ovdje na hitnom prijemu radim dvije godine. Prije sam tri godine radila kao medicinska sestra u kućnoj njezi. Sada ovaj posao ovdje koji ovdje radim na hitnom prijemu ne bi mijenjala nizašto iako ponekad ima jako zahtjevnih i odgovornih postupanja koje je potrebno napraviti što prije. Radit mi nije nikakav problem bilo da se radi o običnom radnom danu ili nekom blagdanu. I danas je takav dan Božić, svaki dan i svaka smjena ima svoje specifičnosti. Kad je kolektiv dobar i radne kolege s kojima radim puno je lakše. Mogu reći da sam presretna na ovom poslu – rekla je sestra Ivana.

Na „relaciji“ prostora za zbrinjavanje akutnih i subakutnih pacijenata te hitne kirurške ambulante susreli smo sestru Julijanu koja nije imala puno vremena za razgovor. Ipak smo uspjeli s njom malo porazgovarati.

sestra Julijana

-Ovdje na hitnom prijemu radim sedam godina. Prije sam radila u Zagrebu u KB Dubrava dok nisam prešla ovdje u Požegu. Kraće vrijeme dam radila u Jedinici za intenzivnu njegu ovdje u bolnici, a sad neprekidno ovdje sedam godina. Ovdje smo jako dobra ekipa, svi se razumijemo, jedni drugima pomažemo. Što se tiče rada u blagdanskim danima na to smo navikli, kao i naše obitelji. Poprilično me često zahvati rad u blagdanskim danima, nije lako ali na to smo se odlučili. Ovo je poziv kojeg volim raditi. Imam dvoje djece koja su također navila da me u nekim danima nema pa puno ne pitaju, a da im nedostajem to je sigurno – rekla je sestra Julijana.

Zatekli smo i sestru Katu na trijaži upisu, pacijenata. Bila je mnogo tražena. Dok je raspoređivala pacijente i pripremala terapije uspjeli smo od nje doznati kako i ona na hitnom prijemu radi od 2014. godine uz prekide zbog porodiljnog dopusta za dvoje djece.

sestra Kata

-Prije dolaska ovdje na hitni bolnički prijem radila sam na Internoj 3 i kraće vrijeme na Odjelu Neurologije. Ovdje je puno dinamičniji rad i pun tempo. Ekipa je dobra s kojom radim pa je sva lakše. Lijepo je biti s obitelji u blagdanskim danima, ali što se može kad se treba raditi i na to naviknemo, kako ja tako i moja obitelj. Spremili smo si malo blagdanskog objeda te se nadamo da ćemo uspjeti na miru barem to odraditi – rekla je sestra Kata.

Iako smo imalo namjeru razgovarati i sa sestrom Suzanom to nismo uspjeli jer je pacijentima morala davati terapije, što je u svakom slučaju prioritet.

Dan polako odmiče, na kraju smjene svatko od njih će svojim kućama, k svojim obiteljima koje su već navikle da im mame, tate ili supružnici rade i na ovako velike blagdane i koji su, unatoč tome što im zasigurno nedostaju na blagdanskim okupljanjima, ponosni na njih jer su izabrali tako human i odgovoran poziv.

Dakako da ne treba zaboraviti niti drugo medicinsko osoblje u požeškoj bolnici koje je na odjelima i drugim ambulantama s kojima nismo uspjeli razgovarati, ali i njima kapa do poda za sve što rade, u nekim slučajevima i vremenu i iznad ljudskih napora.

Foto: D. Krstanović

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek