Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Bogat program sa zanimljivim manifestacijama i kulturnim događanjima uz obilježavanje Dana grada Požege 2022.

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Bogat program sa zanimljivim manifestacijama i kulturnim događanjima uz obilježavanje Dana grada Požege 2022. Požega.eu | Bogat program sa zanimljivim manifestacijama i kulturnim događanjima uz obilježavanje Dana grada Požege 2022.

PRIJE 2 GODINE
TEKST: D.K.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Jedna od najznačajnijih gradskih proslava je Dan grada koji se obilježava 12. ožujka na Grgurevo. Požežani unatrag tri stoljeća redovito obilježavaju povijesni datum 12. ožujka 1688. godine, dan kada je fra Luka Ibrišimović oslobodio Požegu od 150 godina duge osmanlijske okupacije. Tog se dana na brdu Sokolovac pucnjevima iz topova i mužara obilježava čuvena bitka na Sokolovcu, gradskim ulicama paradiraju povijesne postrojbe i gradske straže iz cijele Hrvatske i inozemstva, a sve se zalije čašicom dobrog vina požeških vinara.

Za svoje sugrađane i goste Turistička zajednica Grada Požege i Grad Požega pripremili su pregršt sadržaja koji će se odvijati tijekom cijelog mjeseca ožujka. Program počinje već ovoga vikenda i to 21. Požeškim Plesokazom, međunarodnim festivalom plesa koji će trajati od 4. do 6. ožujka u Gradskom kazalištu Požega. U petak 4. ožujka Matica hrvatska, ogranak u Požegi, organizira predavanje prof.dr.sc. Mire Jakovljević na temu Kulture empatije i duševnog zdravlja, dok su subota i nedjelja (5. i 6.) ožujka rezervirani za tradicionalne sportske manifestacije koje će se održati u SD Tomislav Pirc – 18. Malonogometni turnir grada Požege i 16. Odbojkaški turnir grada Požege.

Na naše mlađe sugrađane treba izdvojiti subotu, 4. ožujka kada će se u prostoru Društva „Naša djeca“ održati radionica izrade simbola grada Požege koju društvo organizira u suradnji s Gradskim muzejom Požega, a tu je i edukativna šetnja gradom i predstavljanje aplikacije Muzeja pod nazivom „Blago Požege“.

U ponedjeljak, 7. ožujka započinju 52. Dani Glazbene škole Požega koji traju do 11. ožujka, a svaka večer donosi novi koncert vrhunskih glazbenika.

Utorak, 8. ožujka rezerviran je za već tradicionalni Dan žena u Gradskoj knjižnici Požega, a pripremljene su i razne izložbe, javne tribine, predstavljanja knjiga, kazališne predstave i koncerti.

Ono što svakako treba izdvojiti je subota 12. ožujka. Ona će biti u znaku povijesnih postrojbi koje nam i ove godine dolaze iz cijele Hrvatske, ali i šire. Mimohod povijesnih postrojbi kreće u 10 sati sa starog autobusnog kolodvora ulicom Stjepana Radića prema Trgu 123. brigade. Središnja svečanost postrojavanja održat će se na Trgu sv. Terezije, gdje će biti položen vijenac uz spomenik Luki Ibrišimoviću, požeškom osloboditelju, koji je predvodio narodnu vojsku i na Grgurevo 12. ožujka 1688. krenuo u odlučnu bitku, pobijedivši nadmoćnu tursku vojsku. Uz domaćine, Povijesnu postrojbu „Trenkovi panduri“ i Gradsku stražu Požega, u ovogodišnjem programu sudjelovat će i Gradska straža Bakar, Karlovačka građanska garda, Hrvatski Sokol Osijek, Keglevičeva straža Kostel, Turopoljski banderij, Rapski samostreličari Varaždinska građanska garda, Hajdučka družina Mijat Tomić iz Tomislavgrada, Bosna i Hercegovina, Bilovecka dvorska garda i panduri baruna Trenka – Novi Jićin, Bilovec, Češka, Bűrgergarde der Stadt Ravensburg 1830. (Gradska straža Ravenburg) te mnogi drugi.

Program se nastavlja na Trgu Sv. Trojstva gdje će se od 11 sati održavati manifestacija „Zeleno – plavo“ koja će okupiti obrtnike iz cijele Hrvatske, a time i bogatu eno i gastru ponudu koja će objediniti ono najbolje što Slavonija i Dalmacija mogu ponuditi. Za dobru atmosferu pobrinut će se najpoznatiji hrvatski tamburaši „Gazde“, a tu si i nastupi lokalnih kulturno – umjetničkih društava.

Večernji sati rezervirani su za koncerte pa će tako na središnjem gradskom trgu od 19 sati nastupiti Posegana, a od 20,30 naša Požežanka Vesna Pisarović.

Iz Turističke zajednice pozivaju sugrađane da odaberu nešto iz programa po svom ukusu i pridruže se u proslavi Dana grada Požege i Grgureva 2022. Ulaz za sve programe je besplatan.
Program možete vidjeti na Facebook stranici Grgurevu te na stranicama TZ Grada Požege, te pratiti i na Instagram profilima.

Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo