Bodegrajčevi graševinu spremili u podrum uz kojeg proširuju kušaonicu vina /FOTO/

Autor: D.K.

Ovogodišnju berbu grožđa poznata kutjevačka obitelj Krešimira Bodograjca privodi kraju. Najzastupljenija sorta graševina je spremljena u podrum, nakon čega će biti obrane i crne sorte grožđa. Posjeduju svu potrebnu mehanizaciju, a od prije tri godine nabavili su i kombajn za berbu grožđa što im omogućuje da ovaj veliki posao obave vrlo brzo u krugu obitelji bez korištenja skupe radne snage.

Ovim poslom se bave od sredine prošlog stoljeća. Bodograjčevi imaju osam hektara vinograda na idealnim južnim padinama Krndije iznad Lukača i Mitrovca. S poslovima u vinogradu i podrumu uz Krešimira bave se supruga Marijana, te kćerke Marina i Tatjana. Povremeno za veće poslove zapošljavaju sezonce. Podrum je uz obiteljsku kuću u središtu Kutjeva kapaciteta od 100 tisuća litara što je dovoljno za spremanje grožđa iz vlastite proizvodnje.

U nasadu je najzastupljenija graševina, gotovo 70 posto, zatim sivi pinot, zwegelt i cabernet sovignon, te nešto drugih sorti. Obzirom na južne, osunčane lokacije vinograda  i sastav tla ovaj sortimet daje vrhunska vina. Za plasman su zaduženi Krešimirovoj otac i majka Vesna. Najviše vina plasiraju ugostiteljima u Dalmaciji i Primorju, a među gradovima prednjače Rijeka, Zagreb, Novalja i Pag. Bodograjčevi vode i dvije konobe u Selcu i Crikvenici. S plasmanom nisu imali većih poteškoća do ovoga proljeća i pojave pandemije koronavirusa.

Krešimiru  je želja da više vina plasiraju u vlastitom podrumu za što je bilo neophodnu kušaonicu sa tridesetak proširiti na šezdesetak mjesta. Za to im je iz Europskog fonda za dopunsku djelatnost na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima nepovratno dodjeljeno 50 tisuća eura. Radovi na rekonstrukciji i proširenju kušaonice su pri kraju. Na taj način bi se uključli u strategiju razvoja turizma grada Kutjeva čime će se obogatiti ugostiteljska ponuda toga kraja.

Foto: D. Mirković [FAG id=281850]

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88