Bista Andrije Štampara preseljena na drugu lokaciju

Autor: Požega.EU

SONY DSCPOŽEGA – Najavljeno-učinjeno. Kako je najavljeno u prvoj polovini ove godine bista dr. Andrije Štampara, utemeljitelja narodne medicine, rodom iz Drenovca uklonjena je sa javne površine pokraj parkirališta u Cirakijevoj ulici, neposredno pokraj Željezničkog kolodvora, na drugu lokaciju. Ona je izvađena zajedno sa komadom zemlje i postoljem te odvezena, a navodno će biti postavljena u dvorište Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, smješteno u Županijskoj ulici.

Odgovorni su prilikom donošenja odluke o selidbi biste tvrdili da su prethodnici mislili kako je dr. Štampar željezničar(!), te da on nema nikakve veze sa željeznicom i da mu tu nije mjesto. Oporba, koja je za svoje vladavine podigla bistu, pak tvrdi drugačije, a na građanima je da rasude tko je u pravu.

SONY DSC– Da li je ovog poteza to što je Andrija Štampar bio socijaldemokrat, borac za čovjeka, borac za javno zdravlje i javno dobro. Da li je razlog zatvaranja dr. Andrije Štampara u Zavod za javno zdravstvo to što ga je od svijeta u tamnici hrvatskog naroda zatvarao i Aleksandar Karađorđević- upitao se tada predsjednik Gradskog SDP-a Marijan Cesarik. Tada je dodao da je prethodni gradonačelnik iza sebe ostavio biste Matka Peića, Štampara, Izidora Lobea, Svetozara Kuševića, dr. Franje Tuđmana, skulpture Legenda o Sari babin Vir, Nikole Tesle, Spomen park Sokolovac, groblje Krista Kralja, uređeno spomen park Židovsko groblje, spomen ploče spaljenoj sinagogi i drugo.

-Bista Andrije Štampara bila je na najfrekventnijem mjestu gdje ljudi dolaze i odlaze u svijet, da bi bio viđen, te da bi bilo znano da je naše gore list –ističe Cesarik.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot