Bista Andrije Štampara preseljena na drugu lokaciju

Autor: Požega Portal

SONY DSCPOŽEGA – Najavljeno-učinjeno. Kako je najavljeno u prvoj polovini ove godine bista dr. Andrije Štampara, utemeljitelja narodne medicine, rodom iz Drenovca uklonjena je sa javne površine pokraj parkirališta u Cirakijevoj ulici, neposredno pokraj Željezničkog kolodvora, na drugu lokaciju. Ona je izvađena zajedno sa komadom zemlje i postoljem te odvezena, a navodno će biti postavljena u dvorište Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, smješteno u Županijskoj ulici.

Odgovorni su prilikom donošenja odluke o selidbi biste tvrdili da su prethodnici mislili kako je dr. Štampar željezničar(!), te da on nema nikakve veze sa željeznicom i da mu tu nije mjesto. Oporba, koja je za svoje vladavine podigla bistu, pak tvrdi drugačije, a na građanima je da rasude tko je u pravu.

SONY DSC– Da li je ovog poteza to što je Andrija Štampar bio socijaldemokrat, borac za čovjeka, borac za javno zdravlje i javno dobro. Da li je razlog zatvaranja dr. Andrije Štampara u Zavod za javno zdravstvo to što ga je od svijeta u tamnici hrvatskog naroda zatvarao i Aleksandar Karađorđević- upitao se tada predsjednik Gradskog SDP-a Marijan Cesarik. Tada je dodao da je prethodni gradonačelnik iza sebe ostavio biste Matka Peića, Štampara, Izidora Lobea, Svetozara Kuševića, dr. Franje Tuđmana, skulpture Legenda o Sari babin Vir, Nikole Tesle, Spomen park Sokolovac, groblje Krista Kralja, uređeno spomen park Židovsko groblje, spomen ploče spaljenoj sinagogi i drugo.

-Bista Andrije Štampara bila je na najfrekventnijem mjestu gdje ljudi dolaze i odlaze u svijet, da bi bio viđen, te da bi bilo znano da je naše gore list –ističe Cesarik.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: