BERBA KITOKRETA: Radna snaga iz sedam zemalja-„uvoz“ u suradnji sa Eko centrom Latinovac /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

KUTJEVO / VENJE – Višednevna  berbe grožđa na imanjima kutjevačke vinogradarske obitelji Sontaki završena je izuzimajući sortu cabernet  u Venju, a ovog vikenda taj značajan posao obavljala je „uvezena“ radna snaga njih petnaestak iz čak sedam zemalja što je tradicionalno ostvareno u suradnji s Eko centrom Latinovac gdje su oni volontirali.

 Oni su pristigli iz italije, Latvije, Portugala, Turske,Španjolske, Grčke, te Bosne i Hercegovine.

-U Venju na 1,5 hektar imamo šest tisuća trsova  autohtonog kitokreta, te jedan hektar graševine u Hrnjevcu i pola hektara na kutjevačkom predjelu Vidim – kaže nam Krunoslav Sontaki, suvlasnik obrta „Ceco“ koji se bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a imaju i smještajne kapacitete sa 14 reprezentativnih ležaja gdje sada još uređuju i opremaju wellnes centar za posjetitelje.

Prerada kitokreta i graševine počela je odmah, a za desetak dana slijedi prešanje i daljnja obrada grožđa iz ovogodišnjeg uroda.

-Prinos je manji zbog mraza, tuče i suše, ali je kvaliteta grožđa najbolja u zadnjih desetak godina – zaključio je Krunoslav.

Domaćin Hrvoje Sontaki Ceco je za ovu berbu pripremio domaći grah sa šunkom i kobasicama počastivši berače i goste, naravno uz odabrana vina iz njegovog podruma. Pri kuhanju mu je pomagao obiteljski prijatelj Filip Mamić iz Požege, koji ima hercegovačke korijene pa je ta iskustva prenio u spravljanje ručka.

/Foto: D. Mirković/

 

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: