Požega.eu
PLETERNIČKA TVRTKA „VINA MARKOTA“

Berba graševine na Starcu sa četrdesetak berača [FOTOGALERIJA]]

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić [FB]
FOTO: I.T./FB

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Berba graševine na Starcu sa četrdesetak berača [FOTO]

PRIJE 3 MJESECA
TEKST: I. Tomić [FB]
FOTO: I.T./FB

U vinogradu podno kapelice svetog Petra na lokaciji Starac na Požeškoj gori zatekli smo poveću grupu berača koji po lijepom sunčanom vremenu privode kraju berbu graševine. Jedna je to od 14 ha vinogradskih površina na ovom području, u vlasništvu poznate tvrtke „Vina Markota“ iz Pleternice. Prema riječima voditelja poslova i tehnologa dipl. ing. Franje Markote, zaposleno je četrdesetak berača, uglavnom s pleterničkog područja i susjednih mjesta s područja Brodsko-posavske županije, najviše iz Batrine i Dragovaca. Bere se ručno, a grožđe se stavlja u plastične gajbe u koje stane dvadesetak kilograma.

-U tijeku je deseti dan berbe, a treba napomenuti da je ova vinogradarska godina bila iznimno izazovna i zahtjevna, posebno u svibnju i lipnju, kada je pala veća količina kiše. Stoga smo morali provesti pravovremenu zaštitu vinograda protiv bolesti i štetnika, posebno protiv plamenjače, i uspjeli sačuvati grožđe. Vino se stvara u vinogradu i treba imati kvalitetnu sirovinu odnosno zdravo grožđe da bismo u konačnici imali kvalitetno i vrhunsko vino-ističe F. Markota te napominje da prate pojedine parametre, kao što su udio šećera, kiselina i pH-vrijednost, a oni su ove godine izvrsni.

-Cilj nam je da šećer u graševini bude između 85 i 90 Oeksla, ili 12,5 do 13,5 volumnih postotaka alkohola, a riječ je o vinima koja svježa idu na tržište. Crna vina koja duže moraju odležavati imaju više alkohola, a čuvaju ih veće kiseline odnosno pH- vrijednost. Zadovoljni smo unatoč ovakvoj teškoj i izazovnoj godini jer su ipak stvoreni vrhunski preduvjeti za vrlo kvalitetno vino. Planirali smo na oba naša lokaliteta, na Starcu i Klikunu, gdje je na ukupno 34 ha oko 70 posto graševine, ubrati oko 300 tona grožđa, Ove je godine urod nešto manji nego lani, no zato je kvaliteta vrhunska-kaže ovaj samozatajni vinogradarsko-vinarski stručnjak te napominje da je prva berba bila na Klikunu, na lokaciji gdje grožđe dozrijeva ranije i postiže željenu tehnološku zrelost.

Kako smo obaviješteni od Franje, na Starcu preostaje još obrati crno grožđe na površini oko jednog hektara, a do kraja tjedna planira se završiti berba graševine na Klikunu. Crne sorte ostaju za kraj jer kasnije dozrijevaju i zahtijevaju više šećera, a crna vina moraju biti punija i jača jer imaju potencijal za odležavanje. Sa crnim grožđem neće se žuriti jer treba iskoristiti lijepe sunčane dane. Do sada je vrijeme poslužilo, a grožđe je optimalno dozrijevalo.

Ubrano grožđe treba što prije preraditi u vinariji ove tvrtke, da se iscijeđeni mošt u podrumu izbistri te što prije ide na fermentaciju, a sve je to potrebno učiniti u što kraćem roku. Stoga se svakodnevno užurbano radi, a pojedini tehnološki postupci obavljaju se i do predvečernjih sati. U vinskom podrumu zatekli smo Marinka Markotu, jednog od suvlasnika tvrtke.

- U podrumu imamo kontroliranu fermentaciju, pod određenom temperaturom grožđe se obrađuje, a hlađenje mošta je dirigirano. To održava jednu stalnost tijekom vrenja da ne eruptira, a da fine arome ne izađu naglo kroz vrenjaču. Duže trajanje fermentacije je jamstvo da će vino biti kvalitetnije i punije, s obzirom na to da mi inače nemamo velik rod. Čitav tijek hlađenja masulja pri ulasku u prešu kroz cijevni izmjenjivač, koji hladi masu grožđa, omogućuje da se puno više sačuvaju voćne arome. U podrumu slijedi kontrola mošta i bistrenje na 13 Celzijevih stupnjeva. Poslije otakanja i stavljanja kvasaca, najviša temperatura kod bijelih sorti je oko 15 do 16 stupnjeva Celzijevih. Sve nam to omogućuje suvremena tehnologija, a u bačvama od inoksa imamo dvostruke stijenke između kojih kruži glikol-objašnjava M. Markota. Napominje da je ove godine urod bio nešto manji zbog oplodnje i prisutnih kiša u rano proljeće, pa su rane sorte nastradale, a to su pinot sivi, chardonay, a osobito sauvignon bijeli. Graševina je zahvalna, kaže, jer dolazi kasnije pa je izbjegla jake kiše u oplodnji, te ima jednu konstantu, a stoga je s razlogom zovu vinskom kraljicom.

-Ove godine imat ćemo oko sto tisuća litara vina jer je manji urod, no zato je kvaliteta vrlo dobra. Naime, plamenjača nam nije toliko uzela od roda, a grožđe smo sačuvali od pepelnice i sive plijesni. S obzirom na manji urod i mikrolokacije na južnim ekspozicijama, izbjegavamo visoke šećere da vino nema previše alkohola, a to je kod nas vrlo bitno. Težimo da u litri vina bude do 12,5, a u vrhunskoj butelji do 13 volumnih postotaka alkohola. Praćenje pojedinih parametara i balansiranje je jako bitno za kvalitetu vina, a prije berbe, koja traje 35 do 40 dana, često radimo analize bobica da utvrdimo optimalni početak radova-napomenuo je M. Markota te dodao da se berba odvija na dvjema ponajboljim vinogradarskim kontinentalnim destinacijama za sadnju vinove loze u Hrvatskoj, a zbog mikrorajona daje izvrsne rezultate u grožđu i vinu. To su isključivo jugoistočne i južne ekspozicije poznate još u prošlosti, a od graševine s obronaka Zlatne doline pije se najbolje vino na svijetu.
 Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.