Bećarski šor u Pleternici mjesto okupljanja u adventskom vremenu: Dašak nostalgije uz pregršt kreativnosti

Autor: S.P.

Advent u Pleternici i ove godine proteći će u znaku brojnih događanja sve do kraja prosinca. Adventska zbivanja objedinjena su pod nazivom “Advent u bećarskom šoru” kako i priliči gradu koji jedini na svijetu ima Trg bećarca.

Od kulturnih do etno i gastro manifestacija, Grad Pleternica, JU Pleternica, Turistička zajednica i brojne udruge i ove su se godine pobrinuli kako bi svi sadržajno uživali u najljepšem kalendarskom razdoblju. Advent je vrijeme zajedništva i tradicije i upravo je to bila nit vodilja u pripremi ovogodišnjeg programa, najavili su zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić i idejni tvorac koncepta “Advent u bećarskom šoru” Mario Katić.

Bogati program počinje ove nedjelje, 28. studenoga kada će u 17,00 sati biti otvorenje Adventa u bećarskom šoru. Bećarski šor smješten je u prostoru između Trga bećarca i nove tržnice i uređen je kako bi Pleterničani i njihovi gosti sve do kraja prosinca mogli uživati u brojnim zbivanjima. Već na nedjeljnom otvorenju bit će predstavljen dio iz bogate programske lepeze, najavio je zamjenik gradonačelnice Domagoj Katić.

“Očekuje nas nastup tamburaškog sastava Zlatna dolina i Muške pjevačke skupine Grabarčani. Inače, sve nedjelje kroz Advent, dakle 28. studenoga, 5. prosinca, 12. prosinca i 19. prosinca od 16,00 sati organizirali smo predstavu za djecu “Vilenjaci dolaze u Terru Panonicu” uz vožnju božićnim vlakićem te paljenje adventske svijeće na Trgu bećarca. I naše klizalište smo složili na Trg bećarca a radno vrijeme klizališta je, od 28. studenoga do 19 prosinca, svake subote i nedjelje od 17 do 21 sat, a od 20. prosinca do 9. siječnja, svakim danom od 17 do 21 sat. Želim naglasiti kako je cijeli adventski program u bećarskom šoru koncipiran za naše sugrađane, posjetitelje, sve koji vole doći u Pleternicu tako da će se, od ponedjeljka do petka prostor bećarskog šora moći koristiti i u privatne svrhe. Tko bude želio moći će doći sa svojim prijateljima, družiti se, pripremati hranu, a mi ćemo se potruditi da sve pripremimo kako bi im bilo ugodno,” rekao je Domagoj.

Naziv “Advent u bećarskom šoru” nadahnut je pleterničkom tradicijom društvenih okupljanja na upravo na prostoru koji je ove godine odabran kao lokacija većine zbivanja. Dašak nostalgije uz pregršt kreativnosti dat će tako pleterničkim blagdanskim danima poseban karakter, pojasnio je Mario Katić.

“Bio je to prostor koji su nazivali Segedac, mali otok i oaza za razne “aktivnosti” mladih Pleterničana. Upravo taj Segedac na kojem su se naši stari okupljali prije više desetljeća, pokušali smo oživjeti i ispuniti, taj prostor između Trga bećarca i današnje gradske tržnice koji smo nazvali Bećarski šor. U vrijeme Došašća pokušat ćemo rekreirati neka stara vremena okupljanja, vrijeme kada su cure i dečki, snaše i bećari hodali i pjevali drumarce i bećarce”.

Glavni programi na bećarskom šoru bit će subotom u večernjim satima, od 17 sati. Nastupat će tamburaški sastavi, lokalna kulturno-umjetnička društva, gradska udruženja i ostali. Tako je 3. prosinca na rasporedu već tradicionalni susret školskih mališana s Moto-mrazovima što je organizirano uz svesrdnu pomoć momaka iz MK Bullsi. Odmah potom, 4. prosinca u Interpretacijskom centru Terra Panonica održat će se smotra “Običaji starog zavičaja” u izvedbi KUD Zavičajno društvo Rama Pleternica. Tog dana održat će se i adventski program u bećarskom šoru gdje će nastupiti TS Satir s KUD-om Svilenka iz Buka koji će izvesti božićne pučke napjeve. Uz njih bit će i udruge koje će nuditi svoje specijalitete posjetiteljima. Na Dan Grada Pleternice i blagdan svetog Nikole, 6. prosinca bit će položeni vijenci u 10,30 ispred Spomenika hrvatskim braniteljima, a u 11,00 sati je sveta misa u Župnoj crkvi sv. Nikole. U subotu, 11. prosinca, u 17,00 sati nastupit će TS De Gotho i KUD Orljava Pleternica, a uz njih će biti i ribolovne udruge koje će nuditi svoje specijalitete. Program se nastavlja 17. prosinca Božićnim sajmom na Trgu bećarca od 10,00 sati, a u 17,00 sati ponovo kreće program u bećarskom šoru uz nastup TS Zlatna dolina i KUD Zavičajno društvo Rama te vatrogasna društva koja će pripremati tradicijska jela. U pleterničkom gradskom parku 19. prosinca u 17,30 bit će uprizorenje živih jaslica i u 19,00 sati koncert Zbora mladih Župe Pleternica “Isus je Božić”. I kao prethodnih godina, 31. prosinca u 12,00 sati Pleterničani će zajedno dočekati Novu godinu.

Pleterničani su se potrudili i na njima prepoznatljiv način – zajedno i kreativno – složili opet blagdane za pamćenje – za sve uzraste, želje i ukuse. Jer, što će drugo bećari i bećaruše nego slaviti advent – u bećarskom šoru!

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek