Barjak šampionskih vina ponijela Krauthakerova graševina Podgorje, berbe 2016. te dvije Kutjeva d.d., graševina Vinkomir i ledena berba 2015.

Autor: D.K.

KUTJEVO – “Festival graševine” u organizaciji udruge „Graševina croatica“ i „Kutjevački vinari“, te Turističke zajednica grada Kutjeva započeo je ocjenjivanjem 113 uzoraka vinske kapljice sorte graševine. Središnji dio proslave “Festivala graševine”, uz prvenstveno bogat znanstveni program, održat će se 3.lipnja 2017. godine nakon kojeg će biti i onaj kulturno-zabavni.

Proglašeni su šampioni u tri kategorije. U jednoj kategoriji šampion je graševina Podgorje, berbe 2016. Vinogradarstva i podrumarstva Krauthaker. U drugoj kategoriji među zrelijim i ozbiljnijim graševinama šampion je graševina Vinkomir berbe 2015. Kutjeva d.d.. Među šampionima u trećoj kategoriji, u predikatima, vinima s ostatkom šećera je ledena berba graševine 2015. godine Kutjeva d.d..

prof.dr.sc. Edi Maletić, predsjednik ocjenjivačke komisije

-Kvaliteta graševine više je nego odlična. I ova je godina pokazala da je graševina naša najvažnija sorta. 2016. godina prema svemu sudeći najviše je odgovarala sorti graševine na svim područjima gdje se ona uzgaja. Očekujemo veliki broj zlatnih medalja. Ove je godine bili na ocjenjivanju 113 uzoraka. Te smo uzorke ocijenili dvije komisije po sedam ocjenjivača. Sve kolege ocjenjivači su iskusni i vjerujem da će biti objektivne ocjene u svim kategorijama. U tri kategorije daju se posebne nagrade, i to za kategoriju mlade graševine prošlogodišnje berbe, suhih bez ostatka šećera, u kojoj je najveća konkurencija. Druga je kategorija graševina berbe 2015. i starije suhe, a treća je kategorija graševine s ostatkom šećera – rekao je prof.dr.sc. Edi Maletić, predsjednik ocjenjivačke komisije.

Nakon dovršetka ocjenjivanja, a zbog istovjetnih bodova bilo je tvz. pripetavanje najbolje ocjenjenih vina nakon čega se odlučilo o šampionima u tri kategorije. 

/Foto: D. Mirković/

 

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek