Aurea fest odlazi u ropotarnicu povijesti – vraćaju se izvorne Zlatne žice Slavonije

Autor: D.K.

Na zakazanoj Skupštini Udruge Aurea fest trebala bi biti donesena odluka o njenom gašenju na što su njihovi čelnici “primorani” jer su dobili jasnu poruku aktualnog požeškog gradonačelnika dr.sc. Željka Glavića da na njih i njihovo sudjelovanje u organizaciji požeškog festivala ne računa. 

Naime Udruga Aurea fest osnovana je 2014. godine s ciljem da organizira požeški festival koji je programski i na druge načine tijekom posljednjih nekoliko godina mijenjao svoj identitet čeme se u stranu stavljao onaj izvorni koncept festivala, a to je da bude tamburaški u prvom redu i izvorni koji se njegovao dugi niz godina.

Mnogi će reći da se unazad nekoliko godina upropastilo što se moglo upropastiti uz ne baš male financijske pomoći, a ta sredstva su se po mišljenju mnogih na (ne)transparentan način trošila, te dijelila šakom i kapom. Što je još žalosnije u tom razdoblju priredba je izgubila težinu, značenje i posjećenost! To pokazuju primjeri iz okolnih slavonskih gradova čije su priredbe  tijekom istih godina povećavale posjećenost i do pedesetak tisuća. U isto vrijeme priredbe u tim gradovima cjelokupnu logistiku su koristile od poduzetnika iz naše zemlje, no požeški organizatori su posezali i za inozemstvom!

Samo je iz gradskog proračuna grada Požege unazad pet godina uplaćeno više od dva milijuna kuna za organizaciju Aurea festa, a o iznosima sponzora bolje da se i ne govori. Javna je tajna da su gradske tvrtke bile obavezne davati sredstva za organizaciju festivala zbog pritiska gradskih otaca. Toliko novaca, a za kakvu kvalitetu svakako je veliko pitanje.

Brojke iz gradskih službi govore da je 2017. godine udruga Aurea fest iz blagajne grada, čitaj iz džepova naših sugrađana, dobila 318  tisuća kuna, godinu kasnije 400 tisuća, zatim 2019. godine 700, te svake od slijedeće dvije godine još po 500 tisuća kuna!

Uobičajeno je da se na godišnje skupštine udruga od javnog značaja pozivaju mediji. To je u udruzi Aurea fest iz blagajne grada, čitaj iz džepova naših sugrađana, dobila 318  tisuća kuna, godinu kasnije 400 tisuća, zatim 2019. godine 700, te svake od slijedeće dvije godine još po 500 tisuća kuna!

Uobičajeno je da se na godišnje skupštine udruga od javnog značaja pozivaju mediji. To je u udruzi Aurea fest izostalo premda to čine i male udruge u selima koje godišnje imaju neku manju priredbu i desetak nastupa. Možda su čelnici smatrali da to medijima nije zanimljivo, no imajući u vidu tradiciju i veličlinu priredbe to je jako zanimljivo. Tim istim ljudima kada je u pitanju festival mediji trebaju, a na skupštinu ih ne zovu, pa se može postaviti pitanje skriva li se nešto od oka javnosti?

Likvidacija udruge Aurea festa ispada da je nekima časni otpust jer ona navodno nema dugova. Možda je to pokrio gradski proračun?! Vrijeme će pokazati što će se dalje zbivati jer se očekuju kvalitativni pomaci i povratak festivala na staru slavu. Kako neslužbeno saznajemo povratak izvornom tj. nekadašnjem festivalu znači da će se od njega odvojiti onaj tzv. urbani dio. On navodno neće nestati već će se organizirati u drugom terminu neovisno o Zlatnim žicama Slavonije i to vjerojatno na drugoj lokaciji, a ne na središnjem požeškom trgu. Živi bili, pa vidjeli.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek